Preşedintele este însoţit de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Şeful statului va avea, înaintea reuniunii informale, o întâlnire de coordonare a Grupului de la Vişegrad, ţărilor baltice, României şi Bulgariei.
Scopul acestei întâlniri este pregătirea reuniunii informale şi realizarea unui schimb de opinii privind măsurile pentru soluţionarea crizei economico-financiare adoptate în statele membre care nu fac parte din zona Euro, reafirmarea importanţei respectării regulilor pieţei unice şi a evitării protecţionismului.
De asemenea, va fi discutat stadiul negocierilor referitoare la schimbările climatice, în pregătirea Conferinţei Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (Copenhaga, decembrie, anul acesta).
În cadrul reuniunii informale a şefilor de stat şi de guvern UE, liderii europeni discută pe tema propunerilor şi a iniţiativelor pe care Uniunea Europeană le va promova la Consiliul European de primăvară (Bruxelles, 19-20 martie) şi la Summit-ul G20 (Londra, 2 aprilie) destinat reformei sistemului financiar internaţional.
Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii îl constituie măsurile suplimentare ce trebuie adoptate, la nivel european, pentru stabilizarea sectorului financiar.
În acest context, se va face referire la consolidarea stabilităţii macro-financiare la nivelul Uniunii Europene şi la reglementarea şi supravegherea instituţiilor financiare.
Liderii europeni vor examina planurile naţionale anti-criză adoptate de Statele Membre şi maniera în care acestea se coordonează cu Planul European de Redresare Economică adoptat cu ocazia Consiliului European din 10-11 decembrie 2008.
Un alt subiect important pe agenda reuniunii este discutarea măsurilor destinate prevenirii şomajului în contextul crizei economico-financiare şi stimulării creării de noi locuri de muncă. Liderii europeni vor urmări definirea unor soluţii şi căi comune de urmat pentru limitarea costurilor sociale ale actualei crize.