"Desfiinţarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost inclusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care va fi modificată legislaţia achiziţiilor publice, dar decizia finală va fi una politică", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Guvernul a cerut Comisiei Europene, în urmă cu aproximativ o lună, să accepte desfiinţarea CNSC, solicitare înaintată Executivului de la Bruxelles prin propunerea de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice.
Înfiinţarea Consiliului, cu statut de persoană juridică, a reprezentat un angajament al României în negocierile pentru aderarea la UE.
Cererea de desfiinţare a Consiliului este motivată de Guvern prin faptul că CNSC va rămâne fără obiect de activitate, deoarece contestaţiile depuse de firme la licitaţii de atribuire a contractelor publice vor fi soluţionate în instanţă.
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la începutul anului, Guvernul a decis că acele contestaţii depuse la licitaţiile de atribuire a contractelor pentru lucrări de infrastructură rutieră de interes naţional vor fi soluţionate de Curtea de Apel, nu de CNSC.
Un al doilea argument invocat de reprezentanţii Guvernului pentru desfiinţarea Consiliului este bugetul considerat unul ridicat pentru cheltuielile de personal. Astfel, salariul anual al angajaţilor CNSC este arătat ca fiind cuprins între 32.175 lei şi 171.343 lei, suma totală a venitului anual al angajaţilor fiind indicată la 2,5 milioane lei. Media veniturilor lunare ale angajaţilor, incluzând persoanele cu declaraţii de avere incomplete, este indicată la 7.730 lei.
Reprezentanţii CNSC au declarat, joi, în conferinţă de presă, că termenul de rezolvare în instanţă a contestaţiilor la proceduri de achiziţii publice ar fi de circa patru ori mai mare decât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ei au arătat că dacă la CNSC contestaţiile sunt soluţionate în maxim 27 de zile, iar nerespectarea termenului este sancţionată prin lege, la instanţe durata ar fi de minim 107 zile şi depăşirea perioadei menţionate nu va fi sancţionată.
În plus, trecerea contestaţiilor la instanţe ar necesita înfiinţarea de complete de judecători specializaţi, iar numărul cauzelor se va majora, conform sursei citate.