"Pe termen scurt, în următorii 3 ani se estimează scăderea ratei de dependenţă având în vedere creşterea vârstei de pensionare, dar şi măsurile de limitare a eligibilităţii pentru pensionarea anticipată", se arată în document.
Prognoza ratelor de dependenţă indică o deterioare semnificativă pentru următorii ani, în sensul creşterii ponderii persoanelor în vârstă de peste 65 ani în totalul populaţiei apte de muncă (cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani), de la 21% în 2008 la 65% în anul 2060.
În acelaşi timp, rata totală de dependenţă, reprezentând populaţia sub 15 ani şi peste 64 ani, ca pondere în totalul persoanelor apte de muncă, ar urma să se dubleze pe fondul îmbătrânirii populaţiei, de la 43% în 2008 la 87% în 2060. Numărul persoanelor reprezentând forţa de muncă va scădea de la 9,8 milioane angajaţi, în 2008, la 6 milioane persoane, în 2060.
"Viteza procesului de îmbătrânire va modifica raportul dintre populaţia la vârsta de pensionare şi populaţia activă, ceea ce va aduce schimbări majore în structura pe vârstă, cu implicaţii negative pentru piaţa muncii. Din perspectiva demografică, pe termen lung, România se va confrunta cu probleme majore legate de îmbătrânirea populaţiei: speranţa de viaţă este în creştere, tinzând către un nivel relativ apropiat de media UE, dar rata de fertilitate este printre cele mai scăzute din Uniune", se arată în program.
Documentul, care va fi transmis Comisiei Europene, arată că prognoza demografică elaborată de Eurostat indică pentru România o scădere semnificativă a populaţiei, de 4,5 milioane persoane în 2060, comparativ cu anul 2008.