Daniel Buda a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că iniţiativa legislativă privind continuarea proceselor, deşi sunt ridicate excepţii de neonstituţionalitate, pe care procurorul şel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar a invocat-o la prezentarea raportului DNA, este rezolvată, având în vedere că ea se află la Senat la votul final.
Buda a mai spus că modificarea legislativă privind instituirea unor judecători de cameră, care să verifice eventualele nelegalităţi înainte de a începe judecarea pe fond a dosarului, este cuprinsă în Codul de Procedură Penală şi, prin adoptarea lui, este şi aceasta o chestiune rezolvată.
"Cu toţii dorim o scurtare a proceselor penale şi civile, acesta este un obiectiv asumat de majoritatea parlamentară", a arătat Daniel Buda.
El a spus că modificările Codurilor vor intra săptămâna viitoare în dezbaterea Parlamentului, iar ele vor asigura o reformă reală a justiţiei.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Daniel Morar a afirmat, vineri, că procurorii aşteaptă adoptarea unor modificări legislative cu scopul de a grăbi soluţionarea dosarelor, invocând iniţiativa legislativă de continure a proceselor deşi sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate.
Totodată, şeful DNA a subliniat că o altă modificare legislativă favorabilă anchetatorilor este instituţia judecătorului de cameră preliminară (prevăzută în proiectul de cod de procedură penală-n.r.), care verifică eventualele nelegalităţi înainte de a se începe judecarea pe fond a dosarului, de către un complet de judecată.