"Ministerul Mediului a primit din partea Ucrainei studiul intitulat «Evaluarea posibilului impact transfrontier asupra mediului în cazul căii navigabile Dunăre - Marea Neagră, în sectorul ucrainean al Deltei Dunării», în continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului declanşată prin notificarea transmisă în data de 8 septembrie 2008", se precizează într-un comunicat de joi al Ministerului Mediului.
Conform documentului citat, în scrisoarea de înaintare a documentului se menţionează că studiul este o anexă a celui anterior denumit "Realizarea căii navigabile de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării", pentru proiectul denumit "Faza a II-a a Proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră".
Ministerul Mediului a postat documentul recent primit pe site-ul instituţiei şi aşteaptă opinii ale specialiştilor şi ale publicului. Ministerul nu a precizat care este data limită până la care se primesc comentariile publicului.
La începutul lunii octombrie 2008, Ministerul Mediului a primit din partea Ucrainei notificarea pentru "Faza a II-a a Proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră", conform cerinţelor Convenţiei Espoo.
Notificarea este primul pas din cei prevăzuţi în procedura de autorizare a investiţiilor cu posibil impact transfrontalier de mediu. Ea conţine o serie de date, de parametri la care partea ucraineană intenţionează să realizeze investiţia.
Motivul pentru care notificările sunt trimise este acela că cei interesaţi din ţara posibil afectată, în cazul Bîstroe fiind vorba despre România, pot studia datele şi îşi pot formula un punct de vedere în legătură cu oportunitatea investiţiei, având în vedere impactul asupra mediului.
Convenţia de la Espoo obligă Ucraina să organizeze, în România, o dezbatere publică unde cei care au ceva de spus pe această temă să îşi poată exprima punctul de vedere.
Surse din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că dezbaterea publică din România pe tema Bîstroe ar urma să fie organizată în primăvara sau vara anului 2009.