Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că România trebuie să respecte calendarul anunţat anterior pentru aderarea la zona euro, respectiv anul 2014, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Isărescu a declarat, joi, într-un discurs despre criza economică ţinut la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai", că programul de adoptare a monedei euro este cel mai bun ghid.
"România trebuie să îşi menţină calendarul anunţat anterior pentru adoptarea euro. Intrarea în 2012 în mecanismul ratelor de schimb pentru o zonă de constrângeri şi parcurgerea, ulterior, a celor doi ani obligatorii în interiorul mecanismului este condiţionată de nevoia ca până în 2012 să facem foarte multe reforme", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, obiectul adoptării euro "este un catalizator al politicilor coerente pentru viitor".
Miercuri, Isărescu a declarat că trecerea la moneda euro este "o chestiune de putinţă mai mult decât de voinţă", întrebându-se cum poate România să adere la zona euro dacă nu este în stare să termine o autostradă.
"Trecerea la moneda euro nu este doar o chestiune de voinţă, ci şi una de putinţă. Intri într-un club, dar înainte trebuie să respecţi regulile jocului. Bineînţeles că este bine să intrăm în acest club de protecţie, dar înainte de a vorbi de acest club de protecţie, trebuie să vedem dacă îndeplinim condiţiile", a spus Isărescu.
Totodată, premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că Guvernul lucrează la o strategie care să accelereze procedurile de intrare a României în zona euro, înainte de anul 2014.
România trebuie să îndeplinească cinci criterii pentru adoptarea monedei europene, respectiv privind stabilitatea bugetară (deficitul bugetar şi datoria publică), inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.
Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar în perioada de doi ani în ERM II cursul trebuie să se menţină într-o marjă de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.
O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioadă de doi ani. România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II în anul 2012.