Preşedinţia informează că şeful statului a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase, conţinutul acesteia fiind: "În temeiul art. 88 şi art. 65 alin.2, lit a) din Constituţia României, precum şi al art. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, vă aduc la cunoştinţă faptul că la data de 9 martie 2009, în cursul după-amiezii, doresc să adresez Camerelor reunite ale Parlamentului României un mesaj pe probleme actuale de politică internă".
Este pentru prima dată când preşedintele se adresează Parlamentului în actuala legislatură.
Şeful statului s-a adresat, cel mai recent, Parlamentului, pe 24 septembrie 2008, declarând atunci că există motive serioase de îngrijorare în legătură cu perspectiva respectării calendarului pentru adoptarea monedei euro dat fiind modul în care au fost aplicate politicile bugetare în anii 2007 şi 2008.
Tot atunci, Băsescu a declarat că sistemul de sănătate este caracterizat, în prezent, prin ineficienţă şi lipsă de transparenţă în utilizarea resurselor şi că România se află pe unul dintre ultimele locuri din UE sub aspectul stării de sănătate a populaţiei.
Băsescu a spus atunci că vârsta de pensionare este prea redusă, că persistă îndoieli cu privire la sustenabilitatea sistemelor de pensii şi că dacă ritmul actual al natalităţii nu se schimbă în 2100 România va avea doar 8,5 milioane de locuitori.
Preşedinţia a anunţat intenţia şefului statului de a se adresa Parlamentului după ce a remis un comunicat în care se arăta că preşedintele a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009.
Şeful statului declara, în ianuarie, la postul public de radio, că perioada de graţie pe care o acordă actualului Guvern expiră la prezentarea în Parlament a Bugetului de către Executiv. El menţiona. cu acea ocazie, că va acorda actualului Executiv acelaşi comportament pe care l-a avut faţă de Cabinetul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu.