Comisia juridicã a aprobat o propunere legislativă iniţiată de un fost deputat PNL Adrian Sirojea şi de deputatul minorităţilor naţionale Ibram Iusein, la care deputaţii PSD şi ai PDL au depus amendamente.
Prin modificarea adoptată de comisia juridică, plângerea penală împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă, precum şi "la instanţa de judecată din raza de domiciliu a contravenientului".
"Noi am hotărât ca plângerea penală să poată fi depusă la instanţa de judecată în raza căreia se săvârşeşte fapta sau la instanţa de judecată în raza de domiciliu a contravenientului. Prin aceastã modificare dorim o armonizarea cu legislaţia europeană şi vrem să facem justiţia mai aproape de cetăţean", a declarat preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Daniel Buda (PDL).
Comisarul şef din Direcţia Poliţiei Rutiere Nina Badea a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin modificarea adusă de comisia juridică, "se agraveazã situaţia contravenientului", pentru că "depunerea plângerii la instanţa de domiciliu nu are cum să fie cunoscută de poliţia din care face parte agentul constatator, decât în momentul în care primeşte citaţia de la judecătorie".
"Pe textul de lege propus, conducătorul auto are impresia că are dreptul să conducã autovehicolul, conduce, poate să fie oprit de un alt agent de poliţie, care, verificând în baza de date, constată că conducătorul auto a condus în perioada de suspendare şi îi face dosar penal", a explicat Nina Badea.
Deputatul Gheorghe Gabor (PNL) a cerut respingerea propunerii legislative, pe motiv că "nu este util să fie încurajaţi vitezomanii, din pricina cărora se produc atâtea accidente".
Propunerea lui Gabor a fost susţinută, însă, doar de trei voturi.
Proiectul de lege avizat de comisia juridică urmează să fie analizat de plenul Camerei Deputaţilor.