"Avem discuţii avansate atât cu BNR, cât şi cu alte stucturi pentru finanţarea deficitului atât public, cât şi cel privat din cadrul deficitului de cont curent, astfel încât economia românească să treacă cu cât mai puţine costuri negative prin această perioadă de criză, tocmai pentru a pune punctul nevralgic pe ceea ce înseamnă astăzi deblocarea creditării. Dacă bugetul a fost realizat şi investiţiile au fost consacrate prin buget, rămâne această problemă a creditării, încă o problemă insuficient reglementată în momentul de faţă", a spus Boc.
El a reluat ideea prezentată săptămâna trecută, conform căreia Guvernul doreşte ca băncile străine din România să beneficieze în continuare de linii de finanţare din partea companiilor-mamă.
"În privinţa creditării am avut deja discuţii cu cele mai importante bănci care au filiale în România, pentru a menţine liniile de finanţare. Este o cerinţă fundamentală ca acele linii de finanţare pe care le-au avut în anii trecuţi băncile-mamă din alte ţări şi care au o implicare puternică în România să fie menţinute. Sper ca acest lucru se va întâmpla", a afirmat premierul.
El a arătat că Guvernul trebute să îşi coreleze politicile fiscale cu cele monetare ale BNR, arătând că în Statele Unite au apărut dezechilibre din cauza a ignorării politicii monetare şi "intruziunii" executivului.