Încheierea unui acord de împrumut doar cu Fondul Monetar Internaţional este privită cu rezervă de către membrii Coaliţiei de guvernare, din cauza constrângerilor de politică fiscal-bugetară, cu efecte sociale, care ar putea rezulta dintr-o astfel de înţelegere, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.
"Un împrumut de la UE sub supravegherea FMI este principala variantă luată în discuţie. Nimeni de la nivelul clasei politice nu prea vrea un acord cu Fondul, ci doar un sistem de monitorizare şi supraveghere care să permită contractarea împrumutului de la UE", au arătat sursele citate.
Potrivit acestora, Comisia Europeană îşi manifestă disponibilitatea acordării unui împrumut, dar cu monitorizarea FMI, ca o garanţie pentru evitarea unor eventuale derapaje la nivel macroeconomic.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, consideră că România trebuie să obţină finanţare externă chiar dacă nu va avea nevoie de ajutor, pentru stabilitatea financiară a ţării, consideră ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, într-un interviu acordat Reuters.
Întrebat, într-un interviu acordat Reuters, dacă statul român ar trebui să obţină finanţare externă indiferent dacă are nevoie de sprijin din afară sau nu, ministrul a răspuns "Da", fără a oferi alte detalii.
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că Banca Naţională a României analizează, împreună cu reprezentanţii Guvernului, suma optimă de împrumutat de pe plan extern, în condiţii de costuri cât mai avantajoase şi cu un calendar rezonabil de rambursare.
Săptămâna trecută, Isărescu a declarat că un eventual acord cu FMI ar trebui să fie inclus într-un pachet de înţelegeri cu instituţiile europene. El a adăugat că un pachet de înţelegeri cu instituţiile europene presupune nu doar bani pentru acoperirea nevoilor de lichiditate şi protejarea rezervelor valutare, ci şi finanţări de proiecte.
Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că orice acord cu FMI trebuie să treacă pe la Comisia Europeană, România fiind stat membru al UE, dar nu orice acord cu CE trebuie să treacă şi pe la FMI şi a precizat că o decizie privind un eventual împrumut va fi luată împreună cu BNR.
Şi preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană s-a pronunţat, marţi, pe această temă, arătând că autorităţile române trebuie să gândească un pachet anticriză concret, pentru a evita un acord de finanţare cu instituţii financiare internaţionale, respectiv cu FMI şi Banca Mondială.
În urmă cu o săptămână, Geoană arăta că amintirile relaţiei cu Fondul Monetar Internaţional îl "înfioară" şi aprecia că ar fi preferabil să nu se apeleze la FMI în ceea ce priveşte un împrumut extern, date fiind condiţiile extrem de dure, cu un impact social foarte puternic şi constrângeri semnificative.