Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuia să ia o decizie, luni, cu privire la declinarea dosarului Loteria I la Judecătoria Sectorului 2, pe motiv că omul de afaceri nu mai are calitate de parlamentar.
Decizia nu a putut fi luată pentru că, după şedinţa din 29 ianuarie, odată cu depunerea concluziilor scrise referitor la problema declinării, avocaţii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la care instanţa este obligată să se pronunţe. Judecătorii instanţei supreme se vor pronunţa, în 10 martie, cu privire la această excepţie.
Astfel, avocatul lui George Copos a susţinut că articolul care ar fi în contradicţie cu prevederile constituţionale este articolul 40 din Codul de procedură penală referitor la competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului.
Avocatul a criticat literele a) şi b) ale acestui articol, potrivit cărora instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are o anumită calitate, în cazurile când fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale fătuitorului sau când s-a dat o hotărâre în primă instanţă.
Potrivit avocatului, aceste prevederi le încalcă şi pe cele interne, şi pe cele europene.
La termenul din 29 ianuarie, procurorul DNA a cerut instanţei supreme trimiterea dosarului "Loteria I" la Judecătoria Sectorului 2.
Atunci, apărătorul lui Copos le-a spus magistraţilor că dosarul nu poate fi trimis la Judecătorie, problema competenţei fiind tranşată la sfârşitul anului 2007, când s-a a decis restituirea cauzei la procurorii DNA în vederea refacerii actelor de urmărire penală.
De asemenea, avocatul lui Copos a spus că legea prevede că, în cazul schimbării calităţii inculpatului, competenţa revine aceleiaşi instanţe, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă s-a dat o hotărâre în primă instanţă.
"Când competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa ramâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după savârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când: a) fapta are legatura cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului; b) s-a dat o hotarâre în primă instanţă", potrivit articolului invocat de apărarea lui Copos.
Pentru aceste motive, avocatul lui Copos a cerut instanţei să respingă cererea procurorului DNA şi să judece în continuare dosarul clientului său.
În dosarul Loteria I, alături de George Copos au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală Gilio Giuzepe Roza (acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei "ProRapid") şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).
Totodată, au fost deferiţi justiţiei Nicolae Cristea (fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid) şi Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la firma Euroest Invest), pentru complicitate la evaziune fiscală.
George Copos şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier în 1 iunie 2006.
Între timp, procurorii DNA au mai deferit justiţiei şi dosarul Loteria II, în care Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte 10 persoane, sunt acuzaţi de manipulare a pieţei de capital. Acest proces se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.