Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul MAE, "activitatea constă în: transportul cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite şi fără resurse financiare şi al copiilor fără tutelă; repatrierea ceţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării în statul în care a surveni decesul; acordarea asistenţei necesare personalului diplomatic şi consular în scopul asigurării operativităţii cu care sunt realizate serviciile consulare".
În proiect se arată că veniturile proprii ale Activităţii se constituie din totalitatea taxelor consulare percepute în plus, aferente serviciilor prestate în regim de urgenţă.
Cheltuielile aferente sunt finanţate integral din venituri proprii ale activităţii. În nota de fundamentare a documentului se arată că motivul emiterii este necesitatea adaptării legislaţiei la normele UE privind serviciile consulare pentru care se percep taxe.
Tot în nota de fundamentare se precizează că Ministerul de Externe va putea utiliza în totalitate taxele consulare percepute în plus, aferente serviciilor prestate în regim de urgenţă.
MAE s-ar putea ocupa de transportul românilor aflaţi în străinătate "în situaţii deosebite" şi fără bani.