"Ca elemente care diferenţiază România de restul regiunii, avem instrumentele principale de politică monetară, nivelul RMO (...) şi al dobânzii, pe care nu ne-am repezit să o reducem", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă.
El a explicat că BNR a încercat prin ratele "foarte înalte, cele mai înalte din Europa" ale RMO să contrabalanseze caracterul prociclic al politicii fiscale.
Isărescu a arătat că o politică fiscală prociclică înseamnă stimularea economiei prin măsuri fiscale atunci când activitatea "merge foarte repede".
"Aşa este caracterul uman, când cuprins de optimim deşănţat, când de pesimism negru. Piaţa tinde să exagereze. (...) Acesta este caracterul normal al pieţei şi al sectorului privat", a afirmat Isărescu.
În acest context, el a arătat că politica monetară a devenit singura care a putut să fie relativ normală.
"Nu am spus niciodată ca nu am sărit calul cu RMO la 40%. Regret că nu am făcut 100%, dar dă-i românului mintea de acum", a spus Isărescu.
El a arătat că RMO a ajuns în prezent în avantaj şi că nivelul foarte mare permite băncii centrale să dea drumul la stimuli fiscali pentru revigorarea creditului şi să ofere o relativă stabilitate cursului.
Referitor la nivelul dobânzii de politică monetară, el a arătat că, în contextul în care băncile centrale din întreaga lume reduceau ratele, BNR nu a făcut acest lucru şi a subliniat particularităţile ciclului economic din România.