Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2009 - Anul XIV, nr. 43 (4029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii pot depune din 2 martie cereri pentru subvenţiile europene la hectar aferente lui 2009

Luni, 23 Februarie 2009 (16:52:07)
Agricultorii pot depune cereri pentru obţinerea subvenţiilor la hectar din 2009 în perioada 2 martie-15 mai, fără penalizări, şi în intervalul 15 mai- 9 iunie, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, a anunţat luni Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA).

"APIA va transmite fiecărui fermier care a mai depus cerere în anii precedenţi o invitaţie privind data la care este programat pentru depunerea cererii de plată şi este important ca această dată să fie respectată, atât pentru eficientizarea campaniei, cât şi pentru evitarea de către fermieri a penalităţilor", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Schemele de sprijin de care pot beneficia producătorii care depun cereri din 2 martie sunt subvenţia unică pe suprafaţă din fonduri UE şi plata complementară, subvenţiile pentru sfecla de zahăr, pentru "culturile energetice", pentru roşiile livrate spre procesare, plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate şi cele de agromediu.

Aceste scheme sunt finanţate din fonduri europene (FEGA şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi de la bugetul de stat.

Pentru plata unică la hectar, România beneficiază de 618,1 milioane euro finanţări UE din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) pentru 2009, reprezentând o plată de 71 de euro pe hectar.

Pentru a obţine banii, fermierii trebuie să exploateze suprafeţe de cel puţin un hectar, împărţite în parcele de minim 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să declare toate parcelele agricole şi să respecte o serie de condiţii de îngrijire a solului (Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu) pe toată suprafaţa agricolă a fermei.

"Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul", precizează APIA.

Fermierii pot modifica sau completa cererile depuse, dacă depun un anumit formular la centrele APIA.

"De exemplu, un fermier poate să completeze cererea iniţială prin adăugarea unor parcele noi, însă trebuie să depună formularul până la data de 31 mai 2009. După această dată, pentru formularele depuse până în 9 iunie 2009, sunt aplicate penalizări de 1% pentru fiecare zi întârziere, însă doar pentru suprafeţe modificate", se mai spune în comunicat.

În campania de anul trecut circa 1,16 milioane de agricultori au depus cereri pentru plata la hectar, valoarea subvenţiei fiind de 60,75 euro pe hectar, plătibili în lei la un curs de 3,7413 lei/euro, la care s-au adăugat plăţile complementare de 46,71 euro pe hectar.

Plăţile pentru 2008 nu au fost deocamdată începute, Ministerul Agriculturii estimând că banii ar putea fi acordaţi de la jumătatea lunii martie.

Acest sistem de subvenţionare a fost introdus în 2007, odată cu aderarea României la UE, prima campanie de depunere a cererilor având loc în perioada martie-iunie 2007.

Regulamentele europene prevăd că termenul limită până la care trebuie încheiate plăţile către agricultori este 30 iunie al anului următor, respectiv 30 iunie 2009 pentru plăţile aferente lui 2008.

După această dată, statul membru este penalizat cu un procent din sumele rămase de plătit, ceea ce înseamnă că o parte dintre subvenţiile plătite după termenul limită nu mai sunt rambursate de UE. După 1 octombrie, plăţile realizate sunt suportate integral de statul membru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii pot depune din 2 martie cereri pentru subvenţiile europene la hectar aferente lui 2009.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii pot depune din 2 martie cereri pentru subvenţiile europene la hectar aferente lui 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei