"Am luat decizia să continuăm să fim prezenţi, activi, pe tot ce înseamnă dezbaterea pe amendamente", a declarat Tăriceanu, care a reamintit că le-a cerut colegilor săi să fie prezenţi la şedinţa plenului reunit al Parlamentului.
Liderul PNL s-a referit şi la "nenumăratele abuzuri" pe care reprezentanţii PDL care au condus şedinţa în plen le-au făcut, inclusiv neasigurarea cvorumului de lucru.
"Avem în vedere inclusiv o solicitare la Comisia de abuzuri a Camerelor pentru a semnala acest comportament", a adăugat el.
Cât priveşte posibilitatea ca, în situaţia în care se adoptă anumite amendamente, inclusiv pe educaţie, PNL va renunţa la restul, Tăriceanu a precizat "Nu renunţăm la nimic!".
"Vreau să fiu foarte clar înţeles, nu facem niciun fel de înţelegere, de troc. Trebuie toate amendamentele susţinute, dacă se consideră că aceste amendamente sunt utile, ele trebuie aprobate. Dacă puterea vrea să se comporte ca până acum, n-are decât s-o facă, dar cu toate consecinţele care decurg din această atitudine", a menţionat el.
Întrebat dacă a primit vreo ofertă din partea PDL sau PSD de a renunţa la amendamente, Tăriceanu a ţinut să dezmintă categoric aceste informaţii.
"Nu avem ce să discutăm ca dezbaterile să meargă mai repede. Ţin să subliniez că parlamentarii noştri şi-au făcut datoria în mod conştiincios, fără să încerce să tragă de timp", a afirmat liderul opoziţiei, în opinia căruia PNL trebuie să se "lupte" pentru comunităţile pe care le reprezintă.
"Nu avem să facem niciun fel de înţelegere şi niciun fel de compromis", a subliniat el.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor a mai adăugat că singura cale prin care Puterea poate să demonstreze că "înţelege sensul dezbaterii democratice" este să ţină cont de punctul de vedere al liberalilor şi "în plen să se aprobe o parte din amendamentele prezentate de opoziţie pe diferite domenii".
"Nu se face nicio înţelegere, sunt numai zvonuri colportate de maeştrii diversiunile de la PD şi PSD", a afirmat preşedintele PNL.
Tăriceanu a menţionat că liberalii doresc adoptarea amendamentelor referitoare la "proiecte de interes public" la nivelul localităţilor.
Liderul PNL a acuzat "opacitatea totală" a coaliţiei de la putere şi s-a declarat "foarte nemulţumit" de faptul că amendamentele liberalilor au fost respinse, fără excepţie.
El a menţionat că nu este normal ca puterea să nu ţină cont de punctul de vedere al opoziţiei, implicit a colegiilor pe care le reprezintă, şi să dea dovadă de "aroganţă" şi dispreţ faţă de cetăţeni.
Precizările lui Tăriceanu vin în contextul unor discuţii neoficiale despre posibilitatea unei negocieri între putere şi opoziţie, potrivit căreia pe bugetul Educaţiei s-ar putea adopta anumite amendamente ale PNL, iar în schimb liberalii ar renunţa la a mai susţine restul amendamentelor respinse, ceea ce ar duce la adoptarea rapidă a bugetului de stat.
Lideri ai PDL şi PSD au purtat negocieri, joi, cu reprezentanţi ai PNL pentru ca aceştia să renunţe la susţinerea în Parlament a sutelor de amendamente la bugetul de stat pe 2008, iar, în schimb, să li se accepte amendamente în sumă de 100.000 lei de parlamentar la bugetul Educaţiei.
Surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că, iniţial, PNL ar fi acceptat această propunere din partea coaliţiei de guvernare, după care s-a răzgândit, deoarece această înţelegere ar fi fost aflată de reprezentanţii mass-media.