Salariile din România vor creşte, în acest an, cu 12-13%, nivel asemănător celui înregistrat în 2008, de 13,3%, veniturile angajaţilor locali fiind în continuare mici comparativ cu celelalte state europene, potrivit unui studiu realizat de firma germană de recrutare Kienbaum.
Potrivit analizei, veniturile generale au crescut cu circa 20% în 2008.
Pe de altă parte, analiza arată că rata de creştere a salariilor în România este cea mai ridicată dintre statele europene incluse în analiză, respectiv Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Rusia şi Slovacia.
Astfel, creşterea salarială în 2009 va fi de 12,8%, cu o rată a inflaţiei prognozată la 5,5%, pe locul doi aflându-se Rusia, cu un avans de 12,5% al salariilor.
Potrivit studiului, cea mai mică majorare, respectiv 3,3%, va fi înregistrată în Germania, unde rata inflaţiei va fi de 2,2%.
"Cu toate că în ianuarie 2009 Comisia Naţională de Prognoză prevedea o creştere salarială medie pentru anul în curs de 5,8%, din studiul nostru reies valori cuprinse între 12-13%. Mai ales specialiştii, precum şi personalul de conducere se pot aştepta în continuare la creşteri salariale mari", a declarat, într-un comunicat, Maria Smid, coordonatoarea proiectului "Studiu de salarizare 2008/2009 – Companii din România - Angajaţi şi personalul de conducere".
Autorii studiului au explicat că această creştere vizează, în special, managmentul şi specialiştii, pe fondul unui deficit al personalui calificat.
"Oferta privind personalul specializat este în continuare redusă din cauza problemelor din sistemul de educaţie şi a faptului că România se numără printre statele europene care se confruntă cu dificultăţi legate de emigrare", a declarat Smid.
Analiştii Kienbaum au arătat că cererea de personal calificat s-a dublat faţă de anul trecut în Muntenia, iar în Bucureşti a crescut cu 61%. În Moldova, se estimează o creştere a cererii de 75%, în timp ce în Banat şi Transilvania va fi de 50%, respectiv 61%.
Domeniile în care nu vor fi înregistrate creşteri salariale sunt auto şi textile, în timp ce în domeniile financiar, bancar, IT şi logistic se aşteaptă un avans al veniturilor.
Potrivit analiştilor, în ultimii ani, în România, s-a înregistrat un avans de 15-25% al salariilor ca urmare a intrării pe piaţă a unor companii importante şi al costurilor de salarizare scăzute, în comparaţie cu cele mai multe ţări europene.
Specialiştii firmei de recrutare susţin că există diferenţe salariale semnificative atât la nivel ierarhic, cât şi la nivel de regiune.
Arfel, venitul mediu anual brut al unui director executiv este de peste 165.000 lei, în timp ce personalul din managment câştigă de aproape două ori mai puţin, respectiv circa 70.000 lei.
De asemenea, experţii au un venit brut de circa 50.000 lei pe an, angajaţii calificaţi de 33.000 anual, iar muncitorii necalificaţi 25.000 lei pe an.
În funcţie de mărimea companiei, cei care lucrează în organizaţii mari câştigă mai mult comparativ cu cei din firmele mici. Astfel, directorii generali din companiile mari au un venit mediu anual de 170.000 lei, în timp ce top managmentul din firmele mici primeşte 140.000 lei.
În ceea ce priveşte veniturile variabile, 73% dintre directorii generali iau bonusuri şi alte tipuri de compensaţii, iar la nivelul managmentului şi angajaţilor simpli ponderea este de 60%.
Un angajat calificat din Bucureşti câştigă anual peste 12.000 euro, iar în Transilvania circa 6.100 euro. Salariile muncitorilor necalificaţi din Capitală ajung la peste 8.000 euro, în timp ce în Transilvania personalul fără pregătire primeşte aproximativ 4.700 euro pe an.
De asemenea, salariile românilor sunt mai mici, comparativ cu cele din Ungaria şi Slovacia, potrivit studiului.
La nivelul ţărilor analizate, România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte venitul brut total al directorilor generali şi managmentului. Astfel, un director general din România câştigă 50.000 de euro pe an, în timp ce în Germania salariul ajunge la 280.000 euro anual, în Cehia şi Croaţia la 100.000 euro pe an, iar în Slovacia la 84.000 euro anual.
Personalul din managment are un venit anual brut de 19.000 euro, aproape jumătate faţă de Slovacia, aflată pe locul şapte cu 38.000 euro.
Ponderea venitului variabil în totalul câştigului directorilor generali este de 15%, ceea ce plasează România pe locul şapte din cele opt ţări analizate, înaintea Croaţiei cu 13%. În cazul directorilor din Germania şi Polonia, câştigurile variabile au o pondere de 30-35%.
Studiul a fost realizat în cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, în baza datelor colectate în noiembrie 2008, în circa 80 de companii private din România.
Kienbaum are activităţi în domeniul executive search, managementul resurselor umane şi consultanță în management, în Germania, Austria şi Elveţia