Ministrul Sănătăţii anunţa, săptămâna trecută, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că şi-ar dori ca, începând cu1 iulie, să găsească o variantă care să îi permită să introducă în paralel un sistem de asigurări complementare, un pachet general de servicii (nu minim) şi coplata pentru o parte din servicii.
"În felul asta am putea să legalizăm o parte din plăţile informale care se practică în sistemul de sănătate. Este o mentalitate care nu este uşor de înlăturat, dar cu o campanie bună de informare, probabil plăţile informale se vor reduce gradual. Dar cum într-un sistem privat nu există un astfel de sistem de plăţi informale, dacă introducem coplată, iar pacientul este mulţumit de servicii medicale, probabil nu va mai apela la acest tip de servicii", a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că în Italia a durat zece ani, chiar dacă s-au introdus coplăţi, până au dispărut plăţile informale.
Ministrul Sănătăţii a abordat acest subeict, marţi, la întâlnirea cu medicii de familie, coplata fiind privită doar ca o sursă pentru majorarea alocaţiilor bugetare.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat că ministrul Sănătăţii a adus în discuţie coplata pentru anumite servicii.
"Este mai mult vorba despre o sumă simbolică, adică doi sau trei lei pentru o consultaţie, bani care să reîntregească fondul pentru medicina primară. Sau la spital pentru fonduri proprii la medici", a mai spus Mihăilă.
Colegiului Medicilor consideră oportună ideea coplăţii, dar numai după ce bolnavii ar şti clar de ce tratamente ar putea beneficia dacă şi-ar plăti constat contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
"Trebuie să stabilim mai întâi ce servicii sunt acoperite prin asigurări, iar pentru cele compelmentare să fie o coplată. Acum, toţi plătesc asigurări şi nu toţi beneficiază gratis de orice serviciu. Dacă bolnavul vrea să meargă la un chirurg de top, atunci poate să plătescă", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.