"Părerile au fost împărţite, dar în urma discuţiilor există posibilitatea ca Oficiul să treacă în coordonarea Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijloci. O decizie în acest sens va fi una politică şi va fi luată în Coaliţie", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Ministrul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri, Constantin Niţă, a declarat, săptămâna trecută, că Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ar trebui să rămână în subordinea Ministerului Justiţiei, declarându-se împotriva măsurii preluării acestuia de către Camera de Comerţ.
"Nu cred că această trecere ar avantaja mai mult sau mai puţin camerele de comerţ şi industrie. Camerele de comerţ şi industrie trebuie să facă promovarea mediului de afaceri, promovarea firmele din ţară în străinătate, stabilirea unor relaţii între societăţile comerciale din ţară şi străinătate. Altceva trebuie să facă camerele de comerţ, şi nu să se ocupe de înregistrarea firmelor", a spus Constantin Niţă.
Anul trecut, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale a înaintat o propunere legislativă prin care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) să treacă din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie, variantă în care a funcţionat până în 2002.
Potrivit Legii 129/2002, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) s-a organizat şi funcţionează în subordinea Ministerului Justiţiei, iar oficiile Registrului Comerţului se află în subordinea ONRC şi funcţionează pe lîngă fiecare tribunal. În cadrul oficiilor Registrului Comerţului de pe lîngă tribunale funcţionează Birourile unice ca structuri ale oficiilor registrului comerţului, la acestea fiind delegaţi judecători.
Discuţiile privind eventualul transfer al Registrului Comerţului la camerele de comerţ, aşa cum era până în octombrie 2002, au fost iniţiate în 2005, temă care a fost dezbătută, fără un rezultat, până la finalul mandatului fostului Guvern.