"O ramură importantă a serviciilor, turismul, şi mai ales turismul balnear, astăzi nu este exploatat la adevărata sa capacitate. Astăzi, acest sector are o pondere de sub 2,8 la sută din PIB, deşi potenţialul este mult mai mare atât în dezvoltarea economiei naţionale, cât şi în absorbţia forţei de muncă disponibilizate din alte sectoare confruntate cu dificultăţi. Sistemul tichetelor de vacanţă, prin încurajarea turismului intern, va permite prelungirea sezonului turistic, care acum este de doar 2,5 luni pe an, şi mărirea numărului de locuri de muncă (în prezent doar 150.000 de persoane fiind angajate în sector)", susţine preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, citat într-un comunicat de miercuri al confederaţiei.
Potrivit liderului sindical, la capitolul turism, România, deşi are mai multe resurse - deţine 30 la sută din resursele balneare ale Europei -, se află în urma unor state din jur cu un potenţial mai scăzut, dar care, prin măsuri fiscale avantajoase, exploatează mai eficient acest sector. Hossu a precizat că, de exemplu, Franţa asigură 44 la sută din PIB din servicii turistice.
"Pe lângă efectul de resuscitare a sectorului, introducerea tichetelor de vacanţă va scoate la lumină o parte semnificativă din turismul nefiscalizat, prin obligaţia patronilor de a emite facturi pentru serviciile plătite de clienţi prin acest sistem. De asemenea, prin apariţia tichetelor de vacanţă se ia o importantă măsură de garantare a faptului că lucrătorii îşi vor efectua în mod real concediul în scopul destinderii, ceea ce va conduce la diminuarea stresului legat de muncă, deşi în România stresul nu este considerat încă o boală profesională gravă, aşa cum este în alte ţări europene", a subliniat liderul "Cartel Alfa".
Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, introducerea tichetelor de vacanţă, cu o valoare stabilită în limita a şase salarii minime brute pe economie, a anunţat ministrul Turismului, Elena Udrea.
Salariul minim brut lunar este diferenţiat ca valoare, la calculul acestuia fiind aplicat un coeficient corelat cu nivelul de pregătire al angajatului. Astfel, pentru muncitorii necalificaţi salariul minim brut este de 600 lei, iar pentru angajaţii cu studii superioare ajunge la 1.200 lei.
Ministrul Turismului a arătat că astfel de tichete vor putea fi acordate de către angajatori în limita bugetului, pentru persoane încadrate cu contract individual de muncă. Tichetele vor fi acordate sub forma unui bon nominal, prin intermediul unităţilor emitente avizate de Ministerul Finanţelor, şi vor putea fi folosite doar de către persoanele ale căror nume sunt înscrise pe bilet.
Udrea a afirmat că tichetele ar putea fi folosite începând cu vacanţa de Paşti, normele de aplicare a noului sistem urmând să fie aprobate de Guvern, prin hotărâre, în termen de 15 zile.
Proiectul de măsuri anticriză discutat, în luna ianuarie, de Guvern cu sindicatele şi patronatele prevede, printre altele, introducerea în procedură de urgenţă a tichetelor de vacanţă, măsură care va determina, potrivit documentului, un minus bugetar estimat la două miliarde lei (0,35% din PIB).
Guvernul arată, într-un comunicat, că tichetele de vacanţă pot fi acordate de către instituţiile din sectorul bugetar, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţi comerciale la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă.
Tichetele de vacanţă sunt bilete de valoare, cu valori nominale cuprinse între 10 şi 50 lei, integral suportate de către angajator, şi se pot folosi doar pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în unităţile turistice avizate de Ministerul Turismului. Tichetele au termen de valabilitate de un an de la data emiterii, iar contravaloarea acestora nu se ia în calcul la stabilirea venitului salarial.