Ordonanţa de urgenţă care va transpune principalele prevederi ale Codului de Bune Practici din retailul cu produse agroalimentare va intra în vigoare în 2-3 săptămâni, iar efectul asupra preţurilor, respectiv ieftiniri, va fi vizibil după apariţie, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu.
Sârbu a arătat că a solicitat ca proiectul să fie finalizat în maxim trei zile, iar ordonanţa de urgenţă ar putea intra în vigoare în două-trei săptămâni, având în vedere toate procedurile de avizare.
Întrebat când vor fi vizibile efecte asupra preţurilor, respectiv ieftiniri, ministrul a răspuns că după apariţia actului normativ, menţionând că preţurile alimentelor în marile lanţuri de magazine ar putea scădea în circa o lună.
Ilie Sârbu s-a întâlnit marţi cu reprezentanţi ai retailerilor şi producătorilor pentru a discuta pe marginea legiferării codului.
Ministrul a venit însă la întâlnire cu un proiect de ordonanţă despre care comercianţii şi furnizorii au afirmat că nu corespunde cu ceea ce au convenit anterior.
"Nu poţi să faci o întâlnire şi să vii cu temele nefăcute. E o scăpare, o delăsare, sunt foarte multe lucruri de ordin administrativ, pe care le vom rezolva", a spus Sârbu.
La rândul său, preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat că forma proiectului prezentată de minister este foarte ambiguă şi greu de aplicat.
"Nu se impune nimic nici pentru o parte, nici pentru alta. Practic cel care avea putere mai mare de negociere, hai să nu spunem cine, va impune absolut orice clauză doreşte, la fel ca înainte. Nu s-a schimbat nimic", a spus Minea.
Ministrul a admis că a venit la întâlnire crezând că forma actualului proiect este cea negociată la sfârşitul anului trecut.
"Eu am venit la această întâlnire convins fiind că lucrurile sunt clare. Acum constat că nu sunt clare, sunt chiar încurcate.(...) Acum cu toţii constatăm că ceea ce dumneavoastră aţi discutat anul trecut, în octombrie sau în noiembrie, nu se regăseşte în ordonanţa noastră. În aceste condiţii trebuie să revenim la ce aţi stabilit atunci", a explicat Sârbu.
După plecarea acestuia de la întâlnire, reprezentanţii retailerilor şi producătorilor au rămas pentru a discuta pe proiectul asupra căruia au convenit anterior, la negocierile de anul trecut, şi nu pe proiectul adus marţi de ministrul Agriculturii.
Producătorii şi retailerii au semnat în luna iulie a anului trecut Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, iar documentul a intrat în vigoare după ce Consiliului Concurenţei a anunţat că nu încalcă legislaţia specifică.
Documentul a fost semnat de reprezentanţii Metro Cash&Carry, real,- Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan şi Kaufland, din partea retailerilor, şi reprezentanţii Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Patronală din Industria Laptelui, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Rompan, Patronatul Român al Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări, din partea patronatelor din industria alimentară.
Deşi Codul a intrat în vigoare anul trecut, producătorii au reclamat în mai multe rânduri că documentul nu a schimbat taxele şi practicile marilor reţele de magazine şi este nevoie de o lege în domeniu.