Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie, rezultatul pentru trimestrul întâi obţinut la întâlnirea de marţi nu este cel dorit, dar înţeleg că anul acesta este vorba de un buget de austeritate. În opinia acestora, cheltuielile cabinetelor medicale vor putea fi suportate din bugetul alocat asistenţei medicale primare.
"Pentru trimestrul întâi, valorile rămân neschimbate, la nivelul lui 2008. Pentru celelalte trei trimestre, valoarea minim garantată a punctului per capita este de 4,1, iar valoarea minim garantată per serviciu este de 1,5", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
Ea a precizat că faţă de 2008, valoarea punctului "per capita" şi "per serviciu" a scăzut, dar în limita unui buget de austeritate, adică de la 4,61 la 4,1 "per capita" şi de la 1,9 la 1,5 "per serviciu".
De asemenea, pentru 2009, raportul capita - seriviu va fi de 80 pe 20, a mai spus Tănăsescu, precizând că acţiunile de protest anunţate vor fi suspendate.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, marţi, că s-a ajuns la o formulă pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie.
Bazac a spus, la finalul discuţiilor cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, că lipsa de comunicare a dus la situaţiile tensionate din ultima perioadă şi speră că rectificarea bugetară să ducă asistenţa medicală primară acolo unde îi este locul.
Medicii de familie au început să depună, de luni, la Casele de asigurări de sănătate, cereri prin care anunţă că, de miercuri ar putea intra în concediu de odihnă sau de studii, pentru trei zile, în semn de protest faţă de alocaţia bugetară pe 2009, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
În urma întâlnirii de luni, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, în conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotărâre de Guvern.
Începând cu prima zi a trimestrului al doilea, când intră în vigoare noul contract cadru şi legea bugetului pe 2009, se estimează alocarea a 256, 5 milioane de lei trimestrial. Această redistribuire rezultă din rectificarea bugetară şi realocarea de la alte capitole bugetare.
În plus, se vor adăuga şi sumele suplimentare provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii, privind screeningul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare, care însumează 180 milioane de lei până la sfârşitul anului.
Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie din România (PNMF) susţineau, săptămâna trecută, într-un memoriu comun, că fondul alocat asistenţei medicale primare este diminuat cu 40,69 la sută faţă de anul 2008, "reducerea fiind cea mai drastică, neegalată de niciun alt sector din sănătate sau de un alt capitol prevăzut în buget".
Medicii de familie arătau în document că proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4 la sută pentru asistenţa medicală primară, "cu toate că în programul de guvernare al PSD s-a prevăzut pentru asistenţa medicală primară un procent de 10-12 la sută, iar PDL a prevăzut creşterea veniturilor personalului medical, ambele formaţiuni prevăzând un procent de 6% din PIB pentru sănătate".