"Principalele motive pentru înfiinţarea ministerului au fost importanţa pe care actualul Guvern o acordă turismului şi necesitatea gestionării unitare a acestui domeniu. Între un minister şi o agenţie există diferenţe foarte mari de atribuţii şi de organizare, care se reflectă inclusiv în construcţia bugetară", se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului.
Presa a relatat, luni, că bugetul instituţiei conduse de Elena Udrea este în acest an de zece ori mai mare decât în 2008, ajungând la circa 400 de milioane de lei, valoare apropiată de sumele de care vor beneficia Senatul şi Camera Deputaţilor împreună.
"Ministerul Turismului va derula şi finanţa o serie de proiecte de investiţii în infrastructura turistică, cuprinse în Programul de dezvoltare a produselor turistice. Valoarea acestora reprezintă peste 75% din bugetul general al ministerului şi constituie principala componentă a creşterii bugetului", se menţionează în comunicat.
Exemple de investiţii în infrastructură sunt amenajarea plajelor, a unor trasee de schi şi a unui parc balnear, construcţia de centre de informare, telegondole, miniporturi şi foişoare de observare turistică, precum şi modernizarea unor baze Salvamont sau reabilitarea de trasee turistice montane, conform sursei citate.
În ianuarie, Udrea declara că Ministerul Turismului primeşte de la buget fonduri reduse, similare, probabil, cu banii "de buzunar" ai altor instituţii.
Fosta Autoritate Naţională pentru Turism a funcţionat până în aprilie 2007, când Guvernul a decis înfiinţarea Ministerului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. La finele anului trecut noua guvernare PDL-PSD a creat un minister specializat în turism, la conducerea căruia a desemnat-o pe Elena Udrea.