"Epurarea etnică într-un stat naţional e lipsită de logică", a susţinut liderul UDMR.
Potrivit afirmaţiilor sale într-un stat naţional, naţiunea este pură, nu există minorităţi, astfel încât o epurare etnică nu este posibilă.
Kelemen Hunor a spus, pe de altă parte, că ar fi o situaţie fără precedent aceea în care o minoritate epurează o majoritate.
"Dacă preşedintele Traian Băsescu afirmă că România e stat naţional pe hârtie, noi spunem că în realitate nu este stat naţional în condiţiile în care 10% din populaţie este de altă etnie", a fost de părere deputatul UDMR.
Preşedintele executiv al UDMR şi-a declarat îndoiala că preşedintele Traian Băsescu ar cunoaşte cu adevărat, situaţia din Secuime. În opinia sa şeful statului nu poate cunoaşte în totalitate realităţile din zonă numai pe baza rapoartelor primite de la serviciile secrete şi a vizitelor scurte în cele două judeţe.
Pe de altă parte, Hunor a afirmat că preşedintele se înşeală atunci când susţine că persoana lui Sasz Jeno ar fi avut vreo legătură cu decizia Uniunii de a susţine procedura de demitere a preşedintelui.
"Sasz Jeno nu este un factor politic", a susţinut Kelemen care a negat afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit căruia decizia UDMR de a participa la procedura de demitere a sa ar avea legătură cu poziţia şefului statului în ceea ce priveşte relaţia dintre primarul Sasz Jeno şi Consiliul majoritar UDMR din Odorheiul Secuiesc.
Liderul UDMR a precizat că Uniunea şi-a recunoscut greşeala de a vota în favoarea demiterii preşedintelui, şi că organizaţia a fost, de altfel, "taxată" de electorat.
"Iniţiativa de demitere a preşedintelui a aparţinut PSD, partenerul de acum al PD şi al preşedintelui. Am mers din păcate pe varianta PSD", a spus Kelemen Hunor.
Kelemen a respins acuzaţia şefului statului că Uniunea nu este un partener loial. "Putem să fim partener loial şi am fost partener loial", a arătat deputatul, precizând că acest punct de vedere a fost exprimat, în luna decembrie 2008 chiar de Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, după întâlnirea cu autorităţile din Covasna şi Harghita, că i-ar plăcea ca UDMR să fie un partener loial al unei discuţii despre aceste două judeţe, ci nu un profitor de voturi din cele două zone.
Băsescu a mai declarat că a dat toate semnalele că doreşte un parteneriat cu UDMR şi a făcut referire la desemnarea unui reprezentant al Uniunii în funcţia de consilier prezidenţial cu rang de ministru. Şeful statului a precizat că nu poate merge mai departe de atât, ţinând cont şi de faptul că a avut parte de foarte multă incorectitudine din partea UDMR.
În acest sens, preşedintele Băsescu a făcut referire la poziţia avută de UDMR la referendumul pentru suspendarea sa din funcţie şi la reacţia pe care au avut-o reprezentanţii Uniunii după ce el a criticat o nedreptate de la Primăria Odorheiu Secuiesc, unde primarul Szasz Jeno a fost blocat de o majoritate UDMR.
În opinia preşedintelui, blocarea majoriăţii proiectelor primarului a reprezentat "o luptă surdă" la adresa comunităţii locale.
Preşedintele a mai declarat că nu are "nicio reţinere" în a spune că epurarea etnică s-a produs în administraţiile locale din Harghita şi Covasna şi a precizat că va renunţa la această idee dacă "măcar un şef de ţeavă, undeva", director, şef de serviciu, şef de birou din aceste administraţii locale va fi român.
Băsescu s-a întrebat dacă "nici chiar un român nu e demn să ocupe un şef de birou într-o primărie condusă de un cetăţean român de etnie maghiară?".