"Îmi pare rău că trebuie să spun, eu, ca ministru de Interne, însă este vorba de indolenţa de care dau dovadă băncile", a spus Nica, duminică, la finalul videoconferinţei cu şefii inspectoratelor judeţene de poliţie.
Potrivit lui Nica, s-a dispus sancţionarea societăţilor care asigură paza acestor instituţii, precizând că acest tip de unităţi trebuie să ia măsurile necesare pentru asigurarea pazei.
"Efectivele poliţiei nu pot păzi instituţiile care sfidează legea, pentru că atunci ne întrebăm cine îl mai păzeşte pe cetăţean", a explicat Nica.
Ministrul Internelor a atras atenţia că măsurile de siguranţă precare de la instituţii sunt o invitaţie pentru jafuri.
În cazul jafului armat de la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, Nica a arătat că nu este exclusă varianta existenţei unei legături între infractori şi o persoană angajată a băncii, menţionând că banii erau pe ghişeu, la vedere, la fel ca pe o tarabă în piaţă, iar atacul s-a produs într-un minut şi şase secunde.
El a spus că la această bancă nu exista nici măcar un sistem special de siguranţă a uşilor de acces, iar paznicul se ocupa de cu totul alte lucruri, calificând situaţia băncii ca fiind inacceptabilă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că statul trebuie să protejeze ordinea în spaţiul public, nicidecum în societăţi comerciale şi că instituţii de genul băncilor şi caselor de schimb valutar au obligaţia de a se autoproteja, iar Poliţia trebuie ajutată să îi prindă pe infractori.
"Nu există un poliţist sau un jandarm pentru fiecare societate. Nici nu este obligaţia statului să asigure paza. Statul trebuie să protejeze ordinea publică, să fie cât mai puţine incidente în spaţiul public, în parcuri, şcoli săli de cinema, dar nicidecum în societăţi comerciale. Nu e obligaţia poliţiştilor să asigure ordinea în societăţi comerciale", a declarat Băsescu, spunând că "dacă aşteptăm ca fiecare român să aibă un poliţist sau jandarm lângă el, asta nu se poate".
Traian Băsescu a mai spus că dacă în cazul jafului armat de la Braşov exista un sistem de supraveghere care ar fi permis identificarea autorilor, Poliţia ar fi putut acţiona mult mai rapid. În acest context, şeful statului a dat exemplul incidentului din Ungaria, în care a fost ucis handbalistul Marian Cozma, spunând că barul în care a fost comisă crima a avut un sistem de supraveghere bine pus la punct, iar poliţiştii au fost ajutaţi de către imaginile surprinse de camerele de supraveghere.