Premierul a anunţat că o echipă mixtă de la ministere va stabili, săptămâna viitoare, o serie de măsuri pentru întărirea ordinii şi siguranţei publice.
"La Cluj-Napoca nu este vorba de creşterea ratei criminalităţii. E vorba de un fenomen care începe să se extindă în ţară. Am ridicat problema siguranţei cetăţeanului la nivel de prioritate absolută, la nivelul Guvernului, al premierului şi al vicepremierului. Săptămâna viitoare o echipă de lucru formată şi coordonată de premier şi vicepremier se va întâlni cu reprezentanţii Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării şi cu reprezentanţii agenţilor economici care au structuri de pază şi care au sume de bani în ciurculaţie, precum şi cu cei ai Poliţiei, pentru a lua cele mai bune măsuri privind ordinea şi siguranţa publică", a afirmat Boc.
El a adăugat că există o vorbă în popor potrivit căreia "paza bună trece primejdia rea" şi că din acest motiv atât cetăţenii, cât şi autorităţile trebuie să fie pregătiţi.
"E un fenomen care e sub control, dar nu vrem să capete o extindere mai mare, e un fenomen care pune în pericol siguranţa cetăţeanului", a afirmat premierul.
Referindu-se la jafurile armate de la Braşov şi Cluj, premierul a spus că sunt "incidente izolate, care nu reprezintă un fenomen general".
Bpc a dat asigurări că România nu va rămâne "codaşă" la capitolul siguranţei cetăţeanului şi că se va avea grijă ca legislaţia să permită agenţilor de ordine să îşi facă datoria.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a dispus, sâmbătă, conducerii Poliţiei Române să înceapă procedurile de încadrare a 2.000 de poliţişti care să acţioneze în zona de ordine şi siguranţă publică, iar MAI va face modificări legislative de restricţionare a regimului armelor.
Potrivit unui comunicat de sâmbătă al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), aceste măsuri vor fi luate în urma apariţiei unor cazuri deosebit de periculoase pentru ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului.
De asemenea, Ministerul Administraţiei şi Internelor a atenţionat societăţile comerciale care manipulează sume mari de bani, cum ar fi puncte bancare, case de schimb valutar, firmele care deţin case de valori, să reanalizeze măsurile proprii de securitate şi de transport valori.
În ultima lună au avut loc două jafuri armate, unul la o casă de schimb valutar din Braşov, unde două persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta a fost grav rănită, fiind împuşcate de persoane care purtau cagule şi care au încercat să fugă cu o parte din încasările firmei.
Ultimul jaf armat a avut loc vineri seară, la o sucursală a Bancii Transilvania din cartierul clujean Mănăştur, unde două persoane cu cagule au intrat în unitate şi au furat echivalentul în lei a aproximativ 60.000 de euro.
Tot în această săptămână, la Focşani a fost atacat casierul unei firme de construcţii, care avea la el banii din încasări ai societăţii. Acesta a fost jefuit, miercuri, de mai multe persoane, care l-au blocat cu maşinile în trafic şi i-au luat geanta în care se afla suma de 200.000 de lei.
Un alt incident în care a fost folosită arma a avut loc sâmbătă dimineaţă, pe Calea 13 Septembrie din Capitală, unde un tânăr a tras cu un pistol cu bile spre un echipaj de Poliţie care îi ceruse să se legitimeze.