Proiectul de lege pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Prin acest proiect de act normativ, studenţii doctoranzi cu burse de studii, finanţate din fonduri nerambursabile sau de la bugetul de stat, vor fi incluşi în categoria persoanelor care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri din muncă (completarea articolului 213, alineatul 1).
În documentul citat se arată că această modificare este necesară pentru a asigura implementarea adecvată a proiectelor de "burse doctorale" finanţate din Fondul Social European.
Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării trebuie să elaboreze şi să prezinte Guvernului, tot până în luna martie, şi un proiect de lege privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Acest act reglementează modalitatea sistemului de organizare şi finanţare a rezidenţiatului şi introduce stagiatura.
Ministrul Sănătăţii şi cel al Educaţiei au anunţat, vineri, la întâlnirea cu conducerea instituţiilor de medicină din România, că până la sfârşitul lunii martie va fi elaborat un proiect de lege privind pregătirea medicală postuniversitară, un act total diferit de ceea ce există în prezent, care ar putea duce la creşterea numărului de medici bine pregătiţi.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, ar vrea ca noul act normativ să pemită o" pregătire mai flexibilă, astfel încât cei care doresc să facă o facultate de medicină să-şi profeseze meseria cu plăcere. El a apreciat sistemul medical de învăţământ, care formează medici buni.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că, în prezent, rezidenţiatul ridică foarte multe probleme, atât de gestionare, cât şi de curriculă". Andronescu a spus că jumătate dintre absolvenţii facultăţilor de medicină nu ajung să intre în rezidenţiat, iar aceştia nu pot lucra.
Demnitarul a mai spus că trebuie să eliminate din lege acele prevederi care permit preparatorilor şi asistenţilor să "intre în rezidenţiat pe uşa din dos" , adică fără concurs.
Mai mult, Ministrul Sănătăţii trebuie să prezinte Executivului, până în luna iunie, un act normativ distinct privind introducerea stagiaturii de doi ani. Este vorba despre proiectul de lege privind pregătirea post-universitară, inclusiv introducerea stagiaturii timp de doi ani, care reglementează forma de organizare a pregătirii post universitare înainte de efectuarea pregătirii prin rezidenţiat.