"Campania de strângere a semnăturilor va începe în luna martie. Iniţiativa face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, linia de buget Phare 2006", a declarat, joi, într-o conferinţă de preesă, preşedintele GEA, Liviu Voinea.
Potrivit legislaţiei, administratorul unui fond de pensii pe Pilonul II garantează contribuţiile nominale, minus comisionul de administrare a societăţii.
Voinea a afirmat că introducerea unui randament minim garantat egal cu rata inflaţiei pe Pilonul II este motivată de manifestarea crizei financiare, care a avut ca efect numeroase falimente ale mai multor bănci unde fondurile de pensii private deţineau depozite, acţiuni sau alte titluri de valoare, cu impact asupra sumelor acumulate în conturile individuale de pensii ale angajaţilor.
"Prin acest proiect vrem să facem cunoscute şi prevederile Legii 411/2004 în rândul angajaţilor, cum ar fi faptul că introducerea Pilonul II va diminua pensia pe care actualii angajaţi, care cotizează la acest sistem, o vor primi de la stat, adică pensia de pe Pilonul I", a spus Voinea.
Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
O altă componentă a proiectului o constituie monitorizarea activităţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) în conformitate cu cu bunele practici internaţionale (responsabilitate, consultare, transparenţă), pe baza unor indicatori de performanţă, precum şi protejarea drepturilor angajaţilor.
"Vor fi redactate trei rapoarte de monitorizare, în lunile martie, iunie şi septembrie. Vom urmări dacă CSSPP îndeplineşte prevederile legislaţiei de profil, cum ar fi prezentarea proiectului de lege pentru înfiinţarea fondului de garantare a pensiilor private, în luna februarie", a afirmat preşedintele GEA.
Valoarea finanţării proiectului iniţiat de GEA - institut de cercetare non-profit înfiinţat în 2004 -, Cartel-Alfa şi BNS se ridică la 83.400 euro, din care 10% reprezintă componenta de cofinanţare, potrivit lui Voinea.
Pe Pilonul II activează 14 companii care administrează 14 fonduri de profil, care au cumulat active nete de 949,6 milioane de lei, în urcare cu 14,2% faţă de luna decembrie 2008.
Numărul aderenţilor la Pilonul II a crescut cu 1,7% în luna ianuarie, la 4,099 milioane.