Problema crucială pentru reducerea deficitului extern este adoptarea bugetului în forma actuală, ulterior fiind importantă execuţia bugetară, relaxarea politicii monetare şi nevoia unui împrumut de la instituţie internaţională, a declarat, joi, Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.
"Problema deficitului este indusă de sectorul privat, dintre care aproape jumătatre de bănci, şi nu este a statului", a afirmat Lazea.
El a atras atenţia că nu este posibil ca statul "să întoarcă spatele" sectorului privat.
"Lucrul crucial pentru reducerea deficitului de cont curent îl reprezintă trecerea bugetului cu un deficit de 2% din PIB. Apoi mai urmează trei paşi - execuţia bugetului, relaxarea graduală a politicii monetare (...) şi nevoia de a lua un împrumut de la instituţie internaţională", a spus oficialul BNR.
El a precizat că relaxarea politicii monetare poate avea loc numai după înăsprirea celei fiscale.
"Bazându-ne pe aceşti patru paşi sperăm că investitorii îşi vor recupera încrederea în România", a continuat Lazea.
Referitor la angajarea unui credit de la o instituţie internaţională, el a arătat că există mai multe opţiuni în afara FMI.
"În prezent, nu avem o nevoie presantă a unei finanţări externe, pentru că necesitatea finanţărilor de 24 miliarde euro este în a doua parte a anului", a explicat Lazea.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, datoria externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 decembrie 2008 un nivel de 49,955 miliarde de euro, în creştere cu 29,7% faţă de 31 decembrie 2007.
Datoria externă publică şi public garantată a înregistrat la finele ultimei luni din 2008 un sold de 10,737 miliarde de euro şi a reprezentat 21,5% din datoria externă pe termen mediu şi lung.
În 2008, deficitul de cont curent a crescut cu 1,2%, la 16,877 miliarde de euro, influenţa determinantă având-o deficitul balanţei comerciale. Potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, deficitul de cont curent va scădea în 2009 până la 14,84 miliarde de euro, echivalentul a 10,3% din PIB.
Anul trecut, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB conform metodologiei cash şi de 5,2% din PIB conform metodologiei europene, ESA95.
Bugetul din 2009 este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, şi un deficit bugetar de 2% din PIB.