"La ora asta nu văd altă soluţie decât, dacă cele două partide îţi menţin punctul lor de vedere, care este radical diferit, este să încercăm trecerea lor Parlament, prin procedură accelerată şi, dacă acest lucru nu e posibil până la un termen rezonabil , Guvernul să schimbe abordarea şi să încerce trecerea prin asumarea răspunderii"", a spus Cătălin Predoiu.
Termenul rezonabil, în opini ministrului este până în luna iunie.
"Adopatarea lor până în luna iulie până în iunie 2009, ar putea crea premisele deblocării celorlate instituţii", a mai spus Predoiu.
Cătălin Predoiu a arătat că trebuie luate măsuri pentru accelerarea trecerii codurilor prin Guvern, cele două partide din Coaliţie, PD-L şi PSD să ajungă la un punct de vedere comun.
Ministrul a mai spus că singura raţiune pe care se află la minister este de a explica cerinţele Uniunii Europene faţă de România, pentru respectarea obiectivelor.
În altă ordine de idei, Predoiu a criticat politicienii care acuză faptul că procesele durează ani de zile, arătând că reforma justiţie trebuie corelată instituţional. "Codul de procedură civilă are 130 de ani, Codul de Procedură Penală datează din 1969, apoi mai e aspectul resurselor finanaciare. Multe procese se amână pentru că pur şi simplu nu se mai fac procedurile de citaţie, instanţele au rămas în pană de bani de multe ori", a adăugat Predoiu.
"Fac un dublu apel public către Guvern şi Coaliţie. În primul rând să aibă în vedere la rectificările bugetare suplimentarea bugetului pentru Justiţie. În al doilea rând, să accepte ca să trecem de urgenţă la elaborarea unei legi a salarizării în sstemul judiciar care să pună capăt incoerenţei legislative în domeniul salarizării în sistemul judiciar", a mai spus Predoiu, în conferinţa de presă legată de publicarea Raportului CE.