"Prin acest proiect de buget PSD-PDL, sistemul de sănătate intră în moarte clinică. Bugetul sănătăţii pe anul 2009 reprezintă un dezinteres total pentru soarta oamenilor din această ţară şi propune cea mai mică sumă din PIB din ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, sănătatea nu mai este prioritate naţională, ci un domeniu neimportant pentru guvenul socialist doi si un sfert. Din punctul meu de vedere, vom asista la colaps în acest an", a susţinut Eugen Nicolăescu.
Deputatul PNL a explicat că, dacă în ultimii cinci ani, fondurile din sănătătate au crescut până la peste 4% din PIB, mai ales în 2007 şi 2008, "în 2009, ponderea scade la circ 3,4% din PIB", iar la capitolele angajate în campanie precum, turism, comunicaţii, Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială", sunt creşteri spectaculoase.
Comiisile pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat, miercuri, cu 16 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei abţineri, bugetul alocat Ministerului Sănătăţii pe 2009, în forma prezentată de Guvern.
"Asităm de fapt la metehne mai vechi, chiar la deturnări de fonduri, în sensul utilizării unor sume pentru echilibrearea bugetului consolidat al statului cu banii asiguraţilor. Fondul Unic Asigurări Sociale de Sănătate este prevăzut cu un excendent de peste 581 de milioane şi sunt 141 milioane de lei de rezervă, deci aproape 200 de milioane de euro vor sta la dispoziţia guvernului în loc să fie folosiţi pentru finanţarea sănătăţii. E greu de crezut în an de criză Guvernul micşorează şi mai mult cheltuilile pentru cetăţeni. În perioada 2005-2008 aşa ceva nu s-a întâmplat", a spus Nicolăescu.
Liberalul a subliniat că "ministrul Bazac a aburit lumea şi nu a respectat nimc din programul de guvernare", menţionând prin actualul buget "pretinsele măsuri de îmbunătăţire anunţate de ministrul sănătăţii nu au cu ce să fie finanţate".
El a informat că în actualul proiect de buget se reduce cu 13, 2% capitolul dispozitive şi echipamente medicale, 34,4% capitolul servici medicale în ambulatoriu, cu peset 40% asistenţa medicală primară, cu 13,2 % asistenţa medicală stomatologică, cu 42,8% asistenţa medicală în centrele multifuncţionale, cu 12,6 % asistenţa medicală în spitale şi cu 13, 3 % îngrijirile medicale la domiciliu.
"Aceste reduceri vor avea ca impact agravarea stării din sitemul de sănătate. Spitalele vor intra îndatorii sau se vor închide, pentru că la acest capitol în los să asistăm la o creştere de fapt se produce o diminuare cu 12,5% în condiţiile în care creşte preţul medicamentelor, al utilităţilor şi sunt necesari bani pentru asigurarea salariilor majorate în 2008. Trebuie să fii ori prostănac, ori rău intenţionat, ori indiferent, ori arogant, să nu înţelegi cât rău faci sistemului pe care îl coordonezi, şi mai ales să-ţi arăţi dispreţul faţă de o populaţie bolnavă şi tot mai disperată", a afrimat fostul ministru al Sănătăţii.
De asemenea, Nicolăescu a spus că este greu de înţeles "o atitudine atât de iresponsabilă, aeriană, neprofesionistă".
"Am înţeles că actualul ministru are specialitate managementul sanitar, dar ce a propus acest ministru este exact invers, neprofesionalism , şi arcă dă dovadă de ură şi acuzare a sistemului de medicină primară. Sunt convins că aceste neajunsuri vor fi sesizate de alţi oameni de bună credinţă şi nu peste mult timp vom asista la o revizuire fundamentală a unui asemenea tip burtal de atitudine managerială", a declarat Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că având în vedere că banii alocaţi pentru construirea noilor spitale sunt prea puţin, ar fi nevoie de 50 de ani pentru finalizarea acestora.
Pe de altă parte, Nicolăescu a anunţat că a depus la Comisia pentru sănătate 16 amendamente, dar că toate au fost respinse, deşi aveau ca scop amelioarea bugetului alocat Ministerului Sănătăţii.
Întrebat câte amendamente au depus liberalii la proiectul de buget pe 2009, Nicolăescu a susţinut că numai de la Camera Deputaţilor "au fost depuse aproximativ 1950", dar că la Senat nu au fost centralizate toate amendamentele, până acum fiind numărate aproximativ 600.
El a menţionat că va da publicităţii cifra exactă a amendamentelor depuse de PNL, vineri, în debutul şedinţei Comisiilor de buget finanţe, care se vor reuni în prima şedinţă pe buget, la ora 10,00.