Proiectul de lege privind atragerea şi stimularea financiară a personalului medical din mediul rural şi din zone defavorizate reglementează cadrul legal de acordare de stimulente financiare pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în zona rurală: prima de instalare, sporul pentru condiţii de izolare şi altele, se arată în documentul citat.
Ministerul Sănătăţii (MS) va elabora alte patru acte normative, pe care le va prezenta Executivului în septembrie. Este vorba despre proiectul de lege privind malpraxisul, care reglementează cadrul legal referitor la răspunderea profesională medicală, având în vedere că aceasta poate exista singular sau concomitent, sub mai multe forme, şi anume răspunderea juridică-penală sau civilă, răspunderea disciplinară şi cea administrativă.
Un alt proiect de lege este cel privind finanţarea asistenţei medicale primare prin acordarea unor fonduri de la Banca Mondială. Prin acest proiect va fi reglementat cadrul legal de finanţare şi organizare în vederea funcţionării asistenţei medicale primare prin acordare de fonduri de la BM.
Totodată, MS va elabora şi proiect de lege privind leasingul în sistemul public medical, care va permite achiziţionarea în leasing a echipamentelor şi aparaturii medicale de înaltă performanţă, precum şi proiectul de lege privind profesiile în domeniul medical, care va reglementa organizarea şi funcţionarea acestora.
Tot în septembrie, Ministerul Sănătăţii va prezenta Executivului un proiect de lege privind asigurările complementare de sănătate, care vizează crearea unei alternative la sistemul de asigurări sociale de sănătate peste serviciile incluse în pachetele minime obligatorii sau servicii minime finanţate din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate.
Proiectul de lege privind trecerea spitalelor şi a unor componente administrative în subordinea autorităţilor locale, care reglementează cadrul legal privind descentralizarea sistemului de sănătate în cadrul programului de reformă, va fi prezentat Executivului până în iunie.