"Ajustarea în sens crescător a valorii impozabile nu reprezintă o creştere efectivă de fiscalitate, având un caracter de recuperare, în urma menţinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministerul precizează că în raportul privind situaţia macroeconomică pentru anul 2009 se face referire la creşterea veniturilor bugetelor locale ca urmare a majorării în medie cu 24,3%, faţă de anul 2008, a valorilor impozabile pentru clădiri şi terenuri.
În raportul respectiv, oficialii Ministerului de Finanţe menţionează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 790 de milioane de lei, respectiv 0,14% din Produsul Intern Brut, în acest an, prin actualizarea bazei impozabile.
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.
În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii. Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.
Totodată, taxa asupra mijloacelor de transport se majorează, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2011, prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, în luna aprilie a fiecărui an.