Plenul Senatului a adoptat, cu amendamentele formulate de Comisia juridică, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 174/2008 pentru modificarea unor acte normative privind protecţia consumatorului.
Prevederea adoptată de senatori a fost propusă de senatorul PDL Iulian Urban, care a propus plenului ca în respectivele contracte să nu se facă trimiteri la condiţiile generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare cît şi la lista de tarife şi comisioane sau orice alt înscris.
Amendamentul propus de senatorul Iulian Urban şi adoptat, în unanimitate de Comisie.
În argumentarea acestui amendament, senatorul a arătat că în ultima perioadă s-a dat naştere la o serie de abuzuri prin inserarea în contractele existente a unor clauze prin intermediul cărora consumatorul acceptă condiţiile generale practicate de furnizor, fără analiză prealabilă.
Potrivit ordonanţei, în cadrul contractelor încheiate cu consumatorii, furnizorii de servicii financiare sunt obligaţi să respecte regula de a menţiona în contract dobânzile precum şi toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri aferente acordării şi derulării contractului, respectiv aferente acordării şi derulării contractului, respectiv aferente unor servicii în privinţa cărora consumatorul nu dispune de libertate de alegere.
Actul normativ adoptat de Senat are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unui număr de cinci acte normative din domeniul protecţiei consumatorului, prin transpunerea directivei 1997/7/CE a Parlamentului European şi consiliului Uniunii Europene privind protecţia consumatorilor cu privire la contractele de la distanţă precum şi a directivei cu privire la aspecte ale vânzării de bunuri de consum şi garanţiile conexe.
Printre modificările aduse prin acestă ordonanţă se numără menţionarea unui termen de 20 de zile pentru reparare sau înlocuire a produselor, aceasta făcându-se în prezent în cadrul unie "perioade rezonabile" de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator.
Ordonanţa de urgenţă modifică, de asemenea, Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit de consum destinate consumatorilor persoane fizice, referitor la anunţul publicitar prin care se oferă un contract de credit destinat consumatorilor înainte de încheierea contractelor, informarea corectă, completă în ceea ce priveşte clauzele contractelor contractuale.
Un alt amendament propus de Urban si adoptat de senatori prevede că imposibilitatea consumatorului de acceptare a condiţiilor referitoare la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri nu dreptul furnizorului de servicii financiare să denunţe unilateral sau să rezilieze contractul fără o propunere de ree;alonare a graficului de rambursare sau fără o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.
La propunerea senatorului PSD Ioan Chelaru, toate amenzile contravenţionale prevăzute în ordonanţă au fost dublate.
Senatorii au mai adoptat un amendament propus de Iulian Urban în care se arată că orice modificare a ratei dobânzii sau a costurilor creditului ipotecar pentru investiţii imobiliare va fi efectuată cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată.