La această întâlnire, care are loc între 9 şi 13 februarie, participă şi preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, în calitate de reprezentant al angajaţilor români şi de membru în Consiliul de Administraţie al Biroului Internaţional al Muncii, se arată într-un comunicat de marţi al confederaţiei.
"Astăzi se înregistrează nu mai puţin de 50 de milioane de noi şomeri în întreaga lume, din care opt milioane numai în Europa", a declarat director general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Juan Somavia, în cadrul dezbaterilor din aceste zile, de la Lisabona.
Pentru prima dată de la jumătatea anilor '90 a fost înregistrată o răsturnare a tendinţei de scădere a şomajului în ţările din Europa de Sud. În 2008, şomajul în această zonă a crescut la 8,8 la sută, iar în Uniunea Europeană, 3,5 milioane de locuri de muncă trebuiau disponibilizate anul trecut, precizează "Cartel Alfa".
În ianuarie 2009, Comisia Europeană a dat publicităţii previziuni potrivit cărora în acest an rata şomajului va fi de 8,7 la sută, iar în 2010 va atinge 9,5 la sută. Conform previziunilor actuale, ieşirea din criză nu va începe în aces an, iar procesul de redresare va fi lent în 2010, susţin reprezentanţii confederaţiei sindicale în comunicatul citat.
Reprezentanţii guvernelor, ai sindicatelor şi patronatelor reuniţi la Lisabona caută soluţii pentru a opri acest declin, a reactiva liniile de credit îngheţate, a promova politici de ocupare şi de protecţie socială, a îmbunătăţi mecanismele de sprijin internaţional pentru ţările vulnerabile din cauza problemelor generate de balanţa plăţilor şi a opri scurgerea de capital sau deprecierea monedei naţionale.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că agenda muncii decente trebuie dusă până la capăt.
"Obiectivele principale sunt evitarea compromiterii productivităţii mâinii de lucru şi păstrarea investiţiilor destinate îmbunătăţirii acesteia, protejarea elementelor celor mai vulnerabile ale mâinii de lucru, evitându-se concedierile, garantarea de fonduri suficiente pentru întreprinderile durabile, în special pentru micile întreprinderi, utilizarea deplină a instituţiilor dialogului social pentru un schimb fructuos de informaţii şi pentru luarea măsurilor celor mai potrivite", a explicat Hossu, citând propunerile de măsuri aflate pe masa de lucru de la Lisabona.