Voturile "pentru" au aparţinut parlamentarilor din Coaliţia de guvernare PDL-PSD, în timp ce voturile "împotrivă" şi abţinerile au aparţinut parlamentarilor liberali şi celor ai UDMR.
Întrebat, după audiere, cum îşi explică fatul că nu a reuşit să îi convingă pe liberali şi pe reprezentanţii UDMR, Dan Nica (PSD) a afirmat că votul exprimat a fost unul politic, precizând însă că a dat mâna, atât la sosire, cât şi la ieşirea de la audieri, cu absolut toţi membrii comisiilor reunite. "Vă pot spune că am dat mâna cu toţi şi că m-au felicitat", a spus Nica.
Referitor la audiere, acesta a precizat că discuţiile au fost foarte serioase şi profunde. "Cu acest minister nu te joci", a mai spus Nica.
El le-a mulţumit parlamentarilor pentru votul exprimat şi a dorit să le transmită că va face totul pentru a demonstra că îşi ia noua misiune în serios şi că munca lui la conducerea MAI va avea rezultate.
În timpul audierilor, care au durat o oră, Nica a primit aproape 30 de întrebări din partea parlamentarilor din comisiile reunite.
Preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a decis, ca procedură de lucru, ca toţi cei care au întrebări pentru Dan Nica să i le adreseze acestuia imediat după ce şi-a terminat scurta prezentare, urmând ca ulterior el să dea răspunsuri tuturor chestiunilor ridicate.
Senatorii şi deputaţii vor vota miercuri, cu bile, validarea vicepremierului Dan Nica şi în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în urma deciziei Birourilor Permanente ca acesta să fie audiat de comisiile parlamentare, a declarat, marţi, secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Premierul Emil Boc a cerut, săptămâna trecută, organizarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru obţinerea aprobării Parlamentului pentru ca Dan Nica să poată îndeplini, cumulativ, atât funcţia de viceprim-ministru, cât şi pe cea de ministru al Administraţiei şi Internelor.
În scrisoarea adresată preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, aflată în posesia MEDIAFAX, şeful Guvernului aminteşte că Liviu Dragnea şi-a anunţat public demisia de la conducerea MAI la 2 februarie 2009, demisia fiind înregistrată în aceeaşi zi la cabinetul primului-ministru.
În document se arată totodată că, potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. De asemenea, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
"Ţinând seama de cele prezentate, propunem numirea lui Dan Nica în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Administraţiei şi Internelor. Având în vedere faptul că, prin propunerea formulată se schimbă structura Guvernului, vă adresăm rugămintea de a dispune măsurile necesare în vederea organizării unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru obţinerea aprobării Parlamentului în ceea ce priveşte numirea lui Dan Nica în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Administraţiei şi Internelor", se arată în scrisoarea premierului.
Scrisoarea semnată de Emil Boc urmează să fie discutată de Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.
Premierul Emil Boc a transmis, miercuri, Preşedinţiei, propunerea de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor şi a sesizat cele două Camere parlamentare în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Nica să cumuleze funcţia de vicepremier cu cea de ministru.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, precum şi eliberarea din funcţia de ministru a lui Liviu Dragnea.