Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 feb 2009 - Anul XIV, nr. 31 (4017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România va evita penalizările CE pentru deficit excesiv dacă îşi va respecta angajamentele

Luni, 9 Februarie 2009 (16:18:55)

România va putea "ieşi rapid" din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, potrivit Ministerului de Finanţe Publice (MFP).

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a întâlnit, luni, cu comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, căruia i-a amintit că guvernul ţinteşte în acest an un deficit bugetar de 2% din PIB.

"Dacă România îşi respectă angajamentele, va putea ieşi rapid din procedura de deficit excesiv şi nu va ajunge în situaţia de a fi penalizată", se arată într-un comunicat al MFP.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat pe 6 ianuarie că ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB va fi un obiectiv greu de atins, care depinde de restabilirea încrederii investitorilor în economia românească.

"Ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB este un obiectiv extrem de greu de atins. Va fi greu să se repună în mişcare economia după această cădere bruscă", a spus Isărescu la acea dată.

Bugetul de stat pe 2009 este bazat pe un deficit bugetar de 2% din PIB, o creştere economică prognozată de 2,5%, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

În 2008, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB conform metodologiei cash şi de 5,2% din PIB conform metodologiei europene, ESA95.

Ministrul Finanţelor şi comisarul pentru Multilingvism au discutat şi despre recomandările Comisiei Europene incluse în "Evaluarea implementării Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE şi a Zonei Euro", elaborată şi prezentată în ianuarie de Comisia Europeană.

Potrivit documentului, Comisia Europeană recomandă României revizuirea componenţei cheltuielilor bugetare, prin orientarea acestora către sectoare care susţin creşterea economică, şi menţinerea creşterii salariilor în concordanţă cu creşterea productivităţii.

Comisia apreciază că este nevoie de o consolidare a eficienţei, a eficacităţii şi a independenţei administraţiei publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local, prin crearea unei capacităţi eficiente de reglementare, control şi de aplicare a legii.

Pentru a menţine competitivitatea externă şi pentru a limita deficitul de cont curent şi inflaţia, Comisia a recomandat autorităţilor "să consolideze semnificativ politica bugetară şi să implementeze urgent un cadru fiscal pe termen mediu obligatoriu, să modifice componenţa cheltuielilor, pentru a creşte cheltuielile care susţin creşterea economică, printre altele, prin reducerea şi redirecţionarea ajutorului de stat spre obiective orizontale şi să menţină evoluţia salariilor în concordanţă cu creşterea productivităţii", se arată în comunicatul MFP.

De asemenea, Comisia a menţionat că este nevoie de implementarea "urgentă" de măsuri pentru reducerea procedurilor administrative şi a întârzierilor în obţinerea autorizaţiilor, în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi reducerii surselor de corupţie.

În plus, este necesară îmbunătăţirea calităţii şi a impactului pe piaţa muncii a sistemului educaţional şi de training, inclusiv prin "învăţarea pe parcursul vieţii", să reducă abandonul şcolar timpuriu şi să faciliteze angajarea populaţiei tinere, inclusiv prin training la locul de muncă, se mai precitzează în comunicat.

Pogea consideră că recomandările formulate de Comisia Europeană în domeniul său de activitate corespund cu intenţiile Guvernului şi cu obiectivele formulate în programul de guvernare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România va evita penalizările CE pentru deficit excesiv dacă îşi va respecta angajamentele.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România va evita penalizările CE pentru deficit excesiv dacă îşi va respecta angajamentele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei