Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, întrebat dacă se gândeşte să demisioneze din Parlament, pentru a-şi rezolva problemele din justiţie, că va face acest lucru numai după ce îşi dă demisia şi Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al statului, arătând că acesta "se ascunde în spatele imunităţii prezidenţiale, în dosarul Flota".
Întrebat ce va face dacă Parlamentul va vota împotriva începerii urmăririi penale în cadrul celor două dosare pentru care DNA a solicitat începerea urmăririi penale, Năstase a răspuns: "Voi fi disperat".
Întrebat dacă îşi va da demisia din Parlament pentru ca DNA să poată începe urmărirea penală, aşa cum a făcut anul trecut Miron Mitrea, care a demisionat din calitatea de deputat, Năstase a răspuns: "Numai după ce îşi dă demisia şi Traian Băsescu, care se ascunde în spatele imunităţii prezidenţiale".
El a apreciat că şeful statului ar trebui să demisioneze pentru a se clarifica situaţia dosarului "Flota".
"Să îşi dea el (Traian Băsescu – n.r.) demisia, ca să meargă să îşi rezolve dosarul Flota, care a fost trimis înapoi de instanţă că nu era bine semnat de procurorul-şef adjunct, după ce a fost bine spălat de Daniel Morar, din care rezulta că România nu a pierdut bani pierzând flota, ba chiar a câştigat, pentru că nu a mai dat salarii la marinari. După ce se vor întâmpla aceste lucruri, mai veniţi o dată să mă întrebaţi (despre demisie – n.r.)", a declarat Năstase.
Întrebat dacă, în aceste condiţii, nu consideră că existe motive pentru a demisiona din Parlament, Năstase a răspuns : "Mai mulţi oameni din colegiul Mizil au considerat că este vorba de minciuni şi mizerii şi nu aş putea să îi dezamăgesc".
Deputatul PSD Adrian Năstase a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema modificării Constituţiei, că va solicita Parlamentului să recomande trimiterea dosarelor sale în instanţă.
El a precizat că va solicita Parlamentului să recomande trimiterea dosarelor sale în instanţă, întrucât consideră că acestea nu se bazează pe vinovăţie ci pe o motivaţie politică.
"Sper ca în acest fel statul român, condus de Emil Boc şi de Traian Băsescu, va putea să funcţioneze, bugetul va putea să fie aprobat, justiţia va putea să îşi apere cetăţenii, pensionarii vor putea avea pensii mai bune (..) şi, de ce nu, naţionala noastră de fotbal se va putea califica la Campionatuil mondial din Africa de Sud", a mai declarat el.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cu 10 voturi "împotrivă" şi 9 "pentru" propunerea PDL de a întocmi un raport cu recomandarea către plenul camerei Deputaţilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase.
În urma votului, preşedintele comisiei, Daniel Buda (PDL) a anunţat că se va întocmi un raport cu propunerea către plen privind neînceperea urmăririi penale a deputatului PSD Adrian Năstase. Această decizie a stârnit, în şedinţă, nemulţumirea deputaţilor PSD din comisie, care au cerut ca raportul comisiei să conţină recomandarea ca Biroul Permanent să solicite din nou Parchetului General documente noi în cazul lui Adrian Năstaste.
Buda a refuzat să supună la vot propunerea PSD, pe motiv că acest demers a mai fost fãcut de două ori, în legislatura trecută, de către comisia juridică.
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că PSD va contesta la Biroul Permanent modul în care a fost condusă şedinţa comisiei şi a spus că este un "abuz" din partea preşedintelui comisiei. Iordache a spus că nimeni nu a făcut propunerea ca raportul comisiei să conţină recomandarea de neîncepere a urmãririi penale a lui Adrian Năstase şi nu a existat un vot al comisiei pe această temă.
El a spus că la şedinţa comisiei juridice a Camerei în care s-a discutat despre dosarele lui Adrian Năstase, preşedintele comisiei, Daniel Buda (PDL) a fost "nervos, pentru că nu a fost în stare să ducă la îndeplinire sarcina de la partid", şi a acuzat PDL că este "un partid care răspunde la comandă" şi care "vroia să înceapă urmărirea penală pentru că pe învinuit îl cheamă Adrian Năstase".
Ulterior acestei dispute, PSD a solicitat, într-un comunicat de presă, reluarea şedinţei comisiei juridice şi supunerea la vot a propunerii social-democraţilor, în cazul dosarelor lui Adrian Năstase, în caz contrar anunţând că îşi rezervă dreptul de a nu mai participa la şedinţele acestei comisii.