Isărescu a spus că efectele crizei au devenit mai clare, dar sunt destul de greu de anticipat, întrucât nu se ştie cât de adâncă va fi această criză.
"Ne menţinem punctele de vedere că efectele directe ale crizei sunt limitate, şi revin cu ideea că inclusiv după august, la a treia evaluare, nu am constatat o expunere la produse toxice. Măsurile prudenţiale şi administrative mult hulite s-au dovedit utile şi acum sunt ca un tampon, ajutând şi ţara şi sistemul bancar să rezistă la şocuri", a declarat guvernatorul băncii centrale.
El a menţionat însă că se vor manifesta efecte indirecte ale crizei internaţionale asupra pieţei locale, prin canalul comercial, cel financiar, al încrederii, al cursului de schimb, şi al efectelor de avuţie şi bilanţ.
Referitor la canalul comercial, Isărescu a arătat că fabricile de auto, în special din vestul ţării, nu pot să nu fie afectate.
"Se observă o încetinirea creşterii exporturilor, e adevărat că şi a importurilor, dar asta poate să însemne şi încetinire a activităţii în unele sectoare", a spus Isărescu.
El a atras atenţia că cele mai periculoase sunt "exagerările şi săritul dintr-o extremă în alta", precum s-a întâmplat în Cehia.
"Trebuie să constatăm influenţa crizei, dar şi să-i dăm dimensiunea reală în privinţa relaţiei exporturi PIB", a afirmat Isărescu.
El a adăugat că împrumuturile în valută şi liniile de la băncile mamă au creat probleme în ultimii ani şi continuă.
"Acum tot vorbesc de retragerea şi de nereluarea creditării", a declarat guvernatorul băncii centrale.
El a mai menţionat că gradul de intermediere financiară este scăzut, sub 40%, ceea ce înseamnă că economia nu este atât de dependentă de finanţare.
Referitor la efectele crizei internaţionale asupra încrederii, el a arătat că se observă mai puţină disponibilitate din partea investitorilor străini pentru România, dar că acest lucru este valabil şi pentru statele vecine.
Isărescu a menţionat că agenţiile de rating vorbesc de toată datoria, dar că cea publică, pentru care se acordă ratingul suveran, este mult mai mică.
El a recunoscut că o datorie privată mare prost gestionată poate deveni o problema publică.
Prin canalul cursului, se observă deprecierea accentuată înregistrată de leu chiar în ultimele luni, a menţionat Isărescu.
Din punct de vedere al efectelor de avuţie şi bilanţ, el a atras atenţia românii nu sunt "atât de bogaţi, având proprietăţi prin nordul Bucureştiului" şi că trebuie să "revină cu picioarele pe pământ".
"Cei care au luat foarte multe credite au constatat că sunt mai puţin bogaţi, băncile la fel", a mai menţionat guverntorul BNR.