Cu această ocazie, eurodeputatul PSD Viorica Dăncilă, membră a comisiei de bugete a PE, a declarat, vineri, că este important ca adoptarea proiectului de act normativ în acest sens să se facă cât mai repede, astfel încât banii să ajungă la destinaţie în scurt timp.
"Fondurile au ca destinaţie lucrările de refacere a localităţilor afectate de inundaţiile din 2008, suma care va fi alocată României fiind estimată la 11,8 milioane de euro. Este vorba de judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, care împreună au o populaţie de circa 3 milioane de locuitori. Sunt vizate cu precădere proiecte pentru lucrări de refacere a infrastructurii de bază, agricultură, păduri, refacerea şeptelului din gospodăriile populaţiei din zonele afectate, precum şi refacerea unor locuinţe private din aceste judeţe, afectate de inundaţii", a spus eurodeputatul, potrivit unui comunicat al delegaţiei PSD din PE remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Vioricăi Dăncilă, va fi discutat de asemenea un amendament care va fi adus la proiectul de buget al Uniunii Europene pe anul 2009, ca urmare a solicitării autorităţilor române din octombrie 2008 privind acordarea unui sprijin comunitar prin Fondul de Solidaritate, după inundaţiile din iulie 2008.
Pagubele estimate se ridică la circa 471,4 milioane euro. După această primă dezbatere, Comisia de buget va elabora un proiect care urmează să fie adoptat în şedinţa comisiei de la sfârşitul lunii februarie, astfel încât proiectul de act normativ să poată fi introdus pe ordinea de zi a sesiunii plenare din martie a PE, potrivit lui Dăncilă.
Fondul European de Solidaritate a fost creat în 2002 pentru a sprijini populaţia unui stat membru victimă a unei catastrofe naturale majore. Fondul, care dispune de un buget anual de un miliard de euro, nu asigură însă finanţare pentru statele membre afectate de secetă, deoarece acest tip de calamitate nu este recunoscut ca atare.
România a mai beneficiat de 71.204.670 euro din acest fond, bani folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de urgenţă efectuate în 2005, pentru apărarea împotriva inundaţiilor. La acel moment, beneficiari ai fondurilor au fost consilii judeţene şi locale, Compania Naţională de Căi Ferate, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Administraţia Naţională Apele Române.
Fondurile au fost implementate în cel mult un an de la data la care au intrat efectiv în conturile speciale deschise de România. Autorităţile române trebuie să transmită Comisiei Europene un raport de implementare în cel mult şase luni de la data expirării termenului de implementare a fondurilor.