Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere la 17,6% în decembrie, ajungând la 1.489 lei

Miercuri, 4 Februarie 2009 (13:37:27)
Câştigul salarial mediu net a înregistrat în decembrie 2008 o majorare de 17,6%, ajungând la 1.489 lei, ritm de creştere inferior celui consemnat în noiembrie, de 21,4%, în pofida acordării de prime sau a celui de-al 13-lea salariu, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în decembrie anul trecut de 2.023 lei, cu 9,7% mai mare faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat INS.

Faţă de noiembrie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie cu 128 de lei, respectiv 9,4%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (4.285 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (791 lei).

În luna decembrie 2008, comparativ cu luna precedentă, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, datorate, în principal, acordării de prime (inclusiv a premiilor ocazionale sau a celui de-al 13-lea salariu), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari, se arată în comunicat.

Astfel, câştigul salarial mediu net din activităţile anexe şi auxiliare de transport, industria metalurgică, poştă şi telecomunicaţii, extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă a avansat cu valori cuprinse între 20% şi 27%.

Avansuri ale salariului cuprinse între 15% şi 20% s-au înregistrat în industria altor mijloace de transport, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria minieră, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie. Pe total industrie, avansul câştigului salarial mediu net a fost de 12,2%.

În agricultură salariul mediu net a crescut cu 9,4% comparativ cu luna precedentă.

Totuşi, dificultăţile financiare, realizarea unei producţii mai mici sau acordarea de prime în luna anterioară a condus la scăderea salariului mediu net în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale cu 6%, şi cu valori cuprinse între 2% şi 5% în transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou, activităţi de poştă şi curier, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei.

Indicele câştigului salarial real pentru decembrie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 109,1%.

Indicele câştigului salarial real faţă de luna decembrie a anului precedent a înregistrat o creştere cu 10,6%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 139,4%, cu 11,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2008.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2008, eşantionul cuprinde 23.000 unităţi economico-sociale.

Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care acoperă 94,95% din numărul total de salariaţi din acest sector, prin extinderea rezultatelor estimându-se populaţia totală a unităţilor cu 4 salariaţi şi peste.

Numărul salariaţilor din unităţile economice excluse din cercetare (0-3 salariaţi) reprezintă aproximativ 9,60% din numărul total al salariaţilor din sectorul economic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere la 17,6% în decembrie, ajungând la 1.489 lei.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariul mediu net şi-a încetinit ritmul de creştere la 17,6% în decembrie, ajungând la 1.489 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei