Preţul gazelor naturale destinate consumului populaţiei ar trebui să crească la 1 aprilie, iar pe tot anul este improbabil ca preţul să scadă, a declarat, miercuri, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, într-o conferinţă de presă.
"Va fi greu de realizat, dar cifrele sunt justificate. Este foarte improbabil ca anul acesta preţul gazelor să scadă", a spus Hajdinjak, adăugând că este prea devreme să spună care ar putea fi cuantumul majorării preţului.
Totodată, Hajdinjak a spus că efectul scăderii cotaţiei barilului de petrol a fost practic anulat de deprecierea leului faţă de dolar. El a precizat că anul trecut, pe partea de distribuţie a gazelor, compania a avut pierderi de 60 milioane lei pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu a recunoscut costurile de achiziţie a gazelor din import.
Hajdinjak a adăugat că în trimestrul al treilea preţul gazelor din import va fi mai mic de 300 de dolari pe 1.000 metri cubi, faţă de 550 dolari pe 1.000 metri cubi anul trecut, când preţul barilului de petrol era foarte ridicat.
El a mai spus că în acest moment compania importă gaze la "un preţ ridicat".
Preţul gazelor naturale a crescut anul trecut de două ori, respectiv cu 12,5%, 1 iulie, şi cu 8,5% la 2 februarie. În 2007 gazele s-au scumpit cu 3,7% la 1 octombrie, după ce la începutul anului au scăzut în medie cu 3-5%.
E.ON România nu are în plan disponibilizări de personal, în urma fuziunii activităţilor de electricitate şi gaze, care a avut loc la 1 ianuarie.
"Până acum am putut evita orice disponibilizări, care este obiectivul şi în continuare, dar vom continua discuţiile cu sindicatele. Nu văd nicio disponibilizare până acum", a spus Hajdinjak.
Totodată, societatea nu va scădea salariile angajaţilor, dar acestea nici nu vor fi majorate cu rate similare celor din anii trecuţi, de 15-25%.
Pe de altă parte, compania de distribuţie a gazelor din holding, E.ON Distribuţie Gaze, a început anul trecut un program de plecări voluntare, în urma căruia au părăsit societatea 1.500 de angajaţi, cu compensaţii financiare individuale.
Totodată, compania se află în stadiul de evaluare a impactului crizei gazelor ca urmare a conflictului ruso-ucrainean, care a dus la sistarea importurilor de gaze ruseşti pentru circa două săptămâni la începutul anului.
"După ce vom avea această evaluare a impactului vom începe discuţii cu partenerii şi sper că vom găsi o soluţie în favoarea tuturor părţilor", a spus Hajdinjak.
Compania va emite facturi comune pentru consumul de electricitate şi gaze după 2010 şi intenţionează să se extindă pe întregul lanţ de aprovionare cu energie.
"Vrem să ne extindem activitatea, nu doar în distribuţie, ci şi în regenerabile, termocentrale, proiecte care vor începe în curând", a declarat directorul general al E.ON România.
El a adăugat că proiectele privind producţia de energie sunt în faze preliminare şi nu poate furniza detalii.