"Proiectul de descentralizare anunţat de Ministerul Sănătăţii este praf în ochi. Aşa cum a fost şi cel privind construirea a opt spitale regionale. Actul trebuie să fie urgent schimbat, spitalele să fie transferate total judeţelor şi oraşelor, directorii unităţilor sanitare să nu depindă de Ministerul Sănătăţii, salariile doctorilor să fie negociate numai la nivel local de către angajator cu reprezentanţii Cameriei Federative, iar grilele salariale să dispară", a declarat, marţi, preşedintele CFM, medicul Dan Pereţianu.
El a precizat că, în anumite judeţe unde numărul de medici este insuficient doctorii sunt obligaţi să muncească mult peste norma admisă, un exemplu în acest sens fiind chiar medicul de la UPU din Slatina care avusese 200 de ore de gardă într-o lună.
Potrivit legii, un medic trebuie să facă trei gărzi pe lună, or, în anumite oraşe, printre care Slatina, Petroşani, Hunedoara şi Târgu Jiu, medicii pot face şi şase gărzi pe lună.
"Atunci când un medic lucrează peste timpul legal, apare inevitabil posibilitatea unei erori medicale, după cum arată unele studii realizate în America", a spus şi primvicepreşedintele CFM, Liviu Rusu.
Potrivit studiului, în cazuri de suprasolicitare la două acte medicale poate apărea o greşeală, iar la cinci acte medicale greşeala poate pune în pericol viaţa bolnavului.
Conducerea CFM a criticat, de asemenea, şi numărul mare de sporuri acordat angajaţilor români în general, aproape 80, în loc să fie stabilite salarii decente. Astfel, salariul decent al unui medic debutant ar trebui să fie echivalentul unui salariu mediu pe economie, adică aproximativ 1.600 lei, un medic specialist ar trebui să primească între trei şi patru salarii medii, un medic primar - zece salarii medii, iar unul care este la sfârşit de carieră între 15 şi 20 de salarii medii, a mai spus Pereţianu.
CFM recomandă ca salariile din sistemul sanitar să fie comparabile cu cele din alte sectoare de activitate, în condiţiile în care un director de regie poate primi 30.000 lei, iar un medic primar 3.000 lei.