Agentul României la CIJ Bogdan Aurescu a declarat, marţi, că decizia Curţii în cazul procesului cu Ucraina acordă României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută.
"Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina", a spus Aurescu.
Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Aurescu.
"De asemenea , în această zonă sunt estimate a fi, prin linia trasată de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 12 milioane de tone de petrol", a spus Aurescu, potrivit căruia, "soluţia Curţii este un succes al aplicării dreptului internaţional".
De asemenea, Aurescu a apreciat că verdictul, ca urmare a caracterului său corect şi echitabil, nu poate fi pus sub semnul întrebării.
"Este o soluţie avantajoasă pentru România, care a susţinut permanent o metodă de delimitare conformă cu dreptul internaţional şi, evident, o soluţie echitabilă care este avantajoasă şi pentru Ucraina", a spus Aurescu.
El a subliniat că această hotărâre reprezintă "finalul unui diferend complicat care a presupus de mai bine de 40 de ani, de când a luat naştere, negocieri cu Uniunea Sovietică de 20 de ani, şase ani şi 34 de runde de negocieri cu Ucraina şi 4 ani, a luni şi 18 zile care se împlinesc astăzi de confruntare juridică în faţa CIJ".
"Putem spune că, la finalul acestui proces, obiectivul nostru a fost atins", a spus Aurescu, referindu-se la faptul că CIJ a pronunţat o soluţie cu un caracter echitabil, clar şi nesusceptibil de interpretări, care deschide accesul României la resursele de hidrocarburi din zonă.
"Sentinţa pronunţată astăzi de către Curte, care este prima într-un caz contencios inter-statal în care este implicată România şi, în acelaşi timp, cea de-a 100-a hotărâre a CIJ, este o hotărâre definitivă, executorie şi direct aplicabilă imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere în executare sau demersuri la nivelul relaţiilor dintre cele două state", a spus Aurescu.
Potrivit acestuia, linia trasată de Curte ţine cont de dreptul internaţional aplicabil aşa cum a fost acesta ajustat în funcţie de contextul geografic particular al zonei.
Totodată, potrivit lui Aurescu, soluţia Curţii confirmă munca pe care întreaga echipă a României a depus-o în ultimii ani şi care confirmă în mare parte strategia adoptată de partea română în faţa Curţii.
"Vreau să le mulţumesc în mod deosebit colegilor mei care au făcut acest efort", a spus Aurescu, adăugând că este vorba despre un succes al dreptului internaţional, care ridică totodată profilul României.