"Constatăm că în proiectul de buget al anului 2009 măsurile menite să sprijine firmele să supravieţuiască, menţinând astfel locurile de muncă ale salariaţilor proprii, şi să aducă venituri la bugetul de stat, sunt puţine, au impact minor sau chiar penalizează activitatea economică în detrimentul unor măsuri sociale directe", a declarat, într-un comunicat, preşedinte UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci.
Creşterea presiunii fiscale asupra agenţilor economici care încă produc va duce la creşterea şomajului, a evaziunii fiscale şi la reducerea veniturilor bugetare, dar la majorarea cheltuielilor bugetare pentru indemnizaţii de şomaj şi ajutoare sociale.
"Peste tot în Europa guvernele reduc taxele, subvenţionează creditarea, acceptă amânarea plăţii unor datorii. În schimb, în România, contribuţiile sociale (CAS) cresc cu 3,3%, dobânzile creditelor pentru producţie au trecut de 25%, iar guvernul propune ca măsuri anticriză «plata propriilor datorii catre firme» şi amânarea neimpozitării profitului reinvestit pentru anul 2010, iar prin măsuri de genul «reabiltării termice a clădirilor» bugetată cu numai 100 milioane de euro nu credem că se vor dezvolta investiţiile şi vor fi create noi locuri de muncă", a afirmat Corâci.
Responsabilii guvernamentali au afirmat, în mai multe rânduri, că menţinerea unui loc de muncă este mai "ieftină" decât crearea unuia nou sau plata ajutorului de şomaj, dar reprezentanţii UGIR-1903 consideră că măsurile anticriză cuprinse în buget fac din această afirmaţie doar o "vorbă".
"Totuşi, apreciem eforturile guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare şi vom sprijinii întotdeauna guvernul pentru măsurile menite să raţionalizeze cheltuirea banilor publici. Pe de altă parte, credem că este mai importantă obţinerea de venituri la buget prin menţinerea şi dezvoltarea activităţilor economice care pot să asigure resurse pentru plata activităţii în domeniu public şi nu prin mărirea taxelor şi impozitelor", potrivit comunicatului UGIR-1903.
Uniunea cere imperativ Guvernului României şi premierului Boc să îşi respecte promisiunile făcute partenerilor sociali şi să elaboreze şi promulge imediat un plan de susţinere a economiei româneşti cu măsuri reale.
Reprezentanţii UGIR-1903 apreciază că măsurile anticriză propuse în bugetul pentru 2009 sunt doar un mod de amânare a unor decizii curajoase, în contextul economic actual, caracterizat de perpective economice sumbre.