"Cred că propunerea (Institutului Şincai -nr) trebuie supusă unei atente evaluări. Azi am făcut o scurtă discuţie cu colegii, dar la prima abordare şi punctul meu de vedere am să vi-l spun, este următorul: interesul PNL este să-şi prezinte un candidat propriu, care să poată să susţină valorile, ideile şi principiile liberale, pe baza căreia România să-şi prezinte o altă faţă, un regim care să fie cu adevărat democratic", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
El a menţionat că alegerile prezidenţiale sunt "un proiect politic prea important referitor la modul în care va trebui să evolueze România de mâine", în aşa fel încât şiberalii să îşi permită să nu aibe "un candidat propriu la prezidenţiale".
Întrebat dacă este interesat de o candidatură la prezidenţiale, liderul PNL a menţionat că este un pic cam devreme pentru acest lucru, dar că are în vedere o posibilă candidatură, având în vedere calitatea sa de preşeidnte alPNL.
"Acest lucru încă nu s-a discutat în cadrul PNL, cred că este un pic prea devreme, dar sigur că în calitate de preşedinte al partidului trebuie să am în vedere inclusiv această opţiune", a conchis Tăriceanu.
Partidele politice ar trebui să sprijine, la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2009, un candidat unic, care să aibă o anumită neutralitate faţă de actualele structuri de putere, în contextul în care ultimele evoluţii politice arată o consolidare a "neocezarismului" lui Traian Băsescu, se arată într-un raport asupra alegerilor parlamentare din 2008, realizat de Fundaţia Institutul "Ovidiu Şincai" (FISD).
Directorul Coordonator al Institutului "Ovidiu Şincai", europarlamentarul Adrian Severin, a afirmat, duminică, că raportul asupra alegerilor parlamentare din 2008 şi asupra ultimelor evoluţii politice arată "o posibilă victorie a proiectului neocezarist" reprezentat de Traian Băsescu.
"Naţiunea este în pericol. Se produce o contrarevoluţie de catifea, care neagă principalele valori democratice ale Revoluţiei, contrarevoluţie care se suprapune peste fenomenul crizei globale (...) şi peste fenomenul de fragmentzare a societăţii româneşti, de desfacere a statului în structuri de oligarhie locală", a apreciat Severin.