Confederaţia Sindicală Naţională Meridian precizează, într-un comunicat de luni, că este nemulţumită de modul în care este reflectată în buget situaţia economiei în condiţii de criză, în acest sens fiind făcute mai multe observaţii.
Una dintre observaţii se referă la nivelul veniturilor prevăzute în buget, acestea neavând, potrivit sindicaliştilor Confederaţiei Meridian, fundament socio-economic din cauza scăderii continue a producţiei, profitului, disponibilizării forţei de muncă, a scăderii nivelului de consum, care conduc la reducerea încasărilor la buget din impozite şi TVA.
Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Meridian, cheltuielile prevăzute pentru ordonatorii principali de credite se menţin la un nivel ridicat în special la Capitolul bunuri şi servicii, precum şi cheltuielile de personal în administraţia publică centrală şi cele ale Parlamentului României, care au creşteri faţă de anii anteriori.
În opinia reprezentanţilor confederaţiei sindicale, cheltuielile de investiţii alocate unor instituţii nu susţin activitatea generatoare de plusvaloare, cum ar fi Ministerul Turismului sau Secretariatul General al Guvernului.
"Considerăm necesară orientarea unei părţi importante din investiţii pentru stimularea activităţii de producţie, inclusiv prin crearea unui parteneriat public-privat în cât mai multe domenii", se mai arată în comunicatul citat.
O altă observaţie a sindicaliştilor se referă la creşterea contribuţiei la fondul de asigurări sociale atât din partea angajaţilor, cât şi a angajatorilor, precum şi creşterea inflaţiei, arătând că aceasta va afecta puterea de cumpărare a populaţiei în condiţiile în care salariile nu se măresc.
Liderii confederaţiilor sindicale discută, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Guvernului despre proiectul de buget pe 2009.
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, înainte de întâlnirea de la Guvern, că va cere amânarea trimiterii în Parlament a bugetului, deoarece nu s-a discutat cu partenerii sociali la nivelul ordonatorilor de credite, măsurile anticriză nefiind corect reflectate în proiectul de buget pe 2009.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, consideră că bugetul pentru anul 2009 a fost construit în jurul celor două principii asumate de Guvern, rspectiv impunerea unui deficit al bugetului public de aproximativ doi la sută şi asigurarea resurselor necesare cofinanţării proiectelor europene.
"Blocul Naţional Sindical nu îşi poate da girul pe acest document incomplet şi va solicita Guvernului să pună la dispoziţia confederaţiei nota de fundamentare, informaţii clare despre indicatorii macroeconomici care au stat la baza construcţiei bugetare, anexele care să ofere o imagine completă a cheltuielilor de personal, plus alte informaţii de care BNS are nevoie pentru a-şi contura un punct de vedere fundamentat", a spus Costin.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a afirmat, că nu are certitudinea că măsurile anticriză discutate cu Executivul vor fi transformate în acte normative.
"Bugetul nu transmite mesaje clare, nu ne spune care va fi procentul de majorare a salariilor. În privinţa reducerii sporurilor, acest lucru trebuie să se facă cu discernământ, să nu afecteze locurile de muncă, să fie sacrificaţi cei cu salarii foarte mari", a spus Petcu.
Premierul Emil Boc anunţa, la sfârşitul şedinţei de săptămâna trecută a Executivului, că proiectul de buget a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări şi transmis la Parlament.