Cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă, la finalul întâlnirii, şeful statului ungar declarând că a discutat cu omologul său despre posibilitatea finanţării din bani publici a unei Universităţi în limba maghiară, recent acreditată la Bucureşti. "Preşedintele României m-a asigurat că finanţarea este posibilă, mai ales în domeniul cercetării şi inovării", a spus Solyom.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că finanţarea publică a universităţii Sapientia nu poate fi făcută, plecând de la faptul că aceasta este o universitate particulară şi menţionând că se referă la procesul curent de educaţie.
Băsescu a menţionat că orice universitate privată sau de stat poate însă să participe la licitaţii pentru proiecte de cercetare fuinanţate de la buget sau din bani europeni.
Şeful statului român a apreciat că aceasta este o bună oportunitate pentru Universitatea Sapientia pentru a accesa fonduri de la stat.
Guvernul ungar a alocat 2 miliarde de forinţi, aproximativ 8 milioane de dolari, pentru universitatea maghiară particulară din România şi a început demersurile pentru înfiinţarea instituţiei prin crearea Fundaţiei care va fi proprietarul acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Szabo Tibor, preşedintele Oficiului Maghiarilor de peste Graniţe din Ungaria, organism desemnat de Guvernul de la Budapesta pentru a administra fondurile universităţii, a declarat, la începutul lunii ianuarie, la Cluj, că în anul 2000 vor fi făcuţi primii paşi "chiar prin forme de instruire, ceea ce nu înseamnă neapărat că se va înfiinţa anul întîi la o anumită facultate", fiind vizate în mod special acele forme de instruire în domeniile în care maghiarii din România nu dispun, în prezent, de linii de studiu.
Potrivit studiilor efectuate de universitarii maghiari, la universităţile de stat din România, nu există, pînă în prezent, posibilitatea de a urma studii de ştiinţe juridice, economice şi tehnice.
Fundaţia "Sapientia" - formată din ierarhii bisericilor istorice maghiare din România - este "fondatorul şi proprietarul" universităţii maghiare particulare, rolul său fiind acela de a decide în problemele strategice ale universităţii.
Astfel, membrii fundaţiei vor numi, în perioada următoare, un curatoriu din care vor face parte reprezentanţi ai bisericilor şi specialişti din învăţămîntul superior în limba maghiară din România care să prezinte garanţia că noua instituţie va fi creată în concordanţă cu prevederile învăţământul superior românesc. Curatoriul împreună cu UDMR vor desemna universitarii români de limbă maghiară care vor face parte dintr-un Consiliu care va fi înfiinţat, la Budapesta, din care vor mai face parte şi cadre didactice universitare din Ungaria.