"Verificările vor începe în perioada următoare, mai întâi pentru o evaluare, ca să vedem câţi s-au întregistrat, ce nereguli şi dificultăţi sunt, ce nu este clar şi apoi vom vedea ce decizii vom lua, pentru că totuşi este o prevedere care afectează foarte mulţi oameni", au declarat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Micii producători pot vinde de la 1 februarie produse alimentare de origine animală (cum ar fi lapte, ouă, carne, peşte) în pieţe, târguri sau expoziţii, la nivel naţional, doar dacă s-au înregistrat la
autoritatea sanitar-veterinară şi dacă respectă anumite condiţii de irigină, potrivit unui ordin al ANSVSA.
Astfel, produsele trebuie să provină de la animale, păsări sau albine sănătoase şi să fie manipulate numai de persoane sănătoase, pentru a reduce riscul transmiterii vreunei boli. Totodată, produsele trebuie să fie autentice (nefalsificate), fără anomalii de miros, aspect sau consistenţă şi fără să fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii.
Producătorii trebuie să aibă grijă să identifice produsele printr-o etichetă în care să menţioneze date referitoare la producător, denumirea produsului, originea, data obţinerii, condiţii de păstrare
şi, după caz, alte informaţii necesare consumatorului.
Iniţial prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar Autoritatea Veterinară a prelungit cu o lună termenul, pentru a derula o campanie de informare printre producători şi a le da acestora mai mult timp să se înregistreze.