Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2009 - Anul XIV, nr. 24 (4010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetul de stat, Codurile penale şi civile şi codul fiscal-priorităţi ale Senatului în prima sesiune

Duminică, 1 Februarie 2009 (17:57:10)
Adoptarea bugetului de stat pe 2009, a Codurilor penal şi civil şi de procedură penală şi civilă, dar şi Codul fiscal reprezintă câteva dintre priorităţile senatorilor în prima sesiune parlamentară din legislatura 2008-2012.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, consideră că adoptarea Codurilor penale şi civile, aprobarea bugetului pentru 2009 şi reorganizarea sistemului energetic reprezintă priorităţile comisiei pentru această sesiune parlamentară.

"Cele patru coduri ar trebui să ajungă într-o formă corespunzătoare la Parlament în cursul lunii martie. Acest termen ar fi ideal, pentru că aceste coduri trebuie examinate cel puţin în comisiile juridice. Dacă vom constata, pentru că în comisii sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, că aceste coduri au o formă corespunzătoare, un conţinut corespunzător, probabil că vom fi de acord ca ele să fie adoptate prin asumarea răspunderii guvernamentale, pentru a scurta termenul de adoptare a acestora", a spus preşedintele Comisiei juridice din Senat.

El a mai precizat că definitivarea acestor coduri reprezintă o responsabilitate imensă.

"Ele oricum nu vor intra în vigoare imediat, pentru că este un termen în care trebuie adus la cunoştiinţa specialiştilor şi a publicului. Asta va fi o muncă titanică, pentru că nu este uşor să-ţi asumi răspunderea politică şi juridică pentru nişte coduri care vor reglementa cvasimajorităţii relaţiilor sociale din România", a mai arătat Toni Greblă.

De asemenea, Greblă a menţionat că, printre priorităţile membrilor comisiei pe care o conduce, se mai află proiectul de buget pentru 2009, organizarea unor activităţi profesionale, precum şi examinarea tuturor proiectelor legislative moştenite de la precedentul Legislativ.

"Desigur, trebuie să discutăm si ordonanţa privind reorganizarea sistemului energetic, să vedem, dacă în actuala conjunctură europeană a energiei, constituirea acestei companii în forma actuală, fără să privim sistemul energetic în ansamblul său, este cea mai bună soluţie sau trebuie gândită reorganizarea sistemului cu consultarea specialiştilor, a partenerilor sociali şi apoi să fie luată o decizie", a mai afirmat preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe a Senatului, Ion Ariton (PDL), consideră că, pe lângă adoptarea proiectului de Buget de stat pentru anul 2009, moficarea Codului fiscal şi reducerea bugetului Senatului sunt câteva dintre priorităţile primei sesiuni din legislatura 2008-2012.

Ariton a spus că, după ce Proiectul de buget de stat pentru anul 2009 a fost definitivat la Guvern, acesta va intra, de săptămâna care urmează (care începe pe 2 februarie, n.r.), în dezbaterea Comisiilor pentru buget ale celor două Camere."De luni o să primim proiectul de Buget la comisie, să îl parcurgem, să facem amendamente", a spus el.

Întrebat dacă poate estima în cât timp acest buget va trece de comisia pe care o conduce, Ion Ariton a evitat să dea un răspuns precis, menţionând că timpul în care comisia va reuşi să adopte raportul la proiectul de buget va depinde, în mare măsură, de numărul amendamentelor formulate parlamentari.

În ceea ce priveşte modificarea Codului Fiscal, Ariton a precizat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a avut discuţii exploratorii cu membrii comisiei pentru a ajunge la un punct de vedere comun privind modificările care trebuie să fie aduse Codului fiscal.

Ariton a arătat că ministrul lucrează, în prezent, la un proiect de lege de modificarea a Codului fiscal, proiect care ar urma să fie finalizat în aproximativ o lună şi va intra, ca prioritate, în circuitul legislativ la Senat.

Referitor la bugetul Senatului, a cărui reducere a fost cerută de Ministerul Finanţelor, senatorul a declarat că acesta va fi discutat începând de luni. "Vom discutat şi vom analiza, în săptămâna viitoare, la ce capitole de cheltuieli vor fi făcute reducerile de 20 la sută care au fost cerute", a mai spus democrat-liberalul Ion Ariton.

Potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului, îşi vor continua procedura legislativă la Senat în legislatura 2008-2012 un număr de 210 proiectele de lege şi propuneri legislative.

Vor fi păstrate în circuitul legislativ în sesiunea care începe în data de 2 februarie un număr de 104 proiecte de lege de aprobare a ordonanţelor, dintre care două emise în baza legii de abilitare şi 102 ordonanţe de urgenţă. Senatorii vor avea de dezbătut 106 proiecte de lege de aprobare a ordonanţelor de urgenţă.

Printre acestea se numără proiectele de aprobare a OUG 59/1997 privind destinaţia sumelor încasate de Fondul Proprietăţii de Stat în cadrul procesului de privatizare a societăţilor la care statul este acţionar, OUG 127/2008 pentru modificarea Legii 571-2003 privind Codul fiscal, a OUG 128/2008 privind unele măsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica S.A." a unor pachete de acţiuni.

Pe ordinea de zi a viitoarei sesiuni vor mai figura proiectele de lege privind OUG 159-2008 pentru modificarea şi completarea Legii 51-1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, OUG 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale.

Alte proiecte de lege, deja intrate în dezbaterea comisiilor permanente de specialitate şi care vor intra în dezbaterea plenului acestei Camere privesc OUG 166-2008 pentru modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, OUG 172/2008 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice 13/2007 şi OUG 176/2008 privind majorarea capitalului social al CEC Bank SA.

Senatorii vor mai trebui să se pronunţe şi asupra adoptării sau respingerii OUG 184-2008 pentru modificarea Ordonanţei 69/2002 privind regimul juridic al cărţii electronice de identitate, a OUG 198 pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a OUG 200/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

În circuitul legislativ la Senat se vor mai afla, printre altele, OUG 218-2008 pentru privind modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule şi OUG 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Pe de altă parte, printre proiectele de lege înregistrate la Senat care nu au fost înscrise pe ordinea de zi a plenului şi urmau să fie clasate se numărau proiectul de lege privind rambursarea ratelor de capitol pentru o cotă parte din creditul acordat de Guvernul SUA în baza programului CCC – Legea publică 480/1992, a dobânzii şi a altor costuri externe aferente acestei cote părţi, pe anul 2008, aflată în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

Alte astfel de proiecte sunt: proiectul de lege privind Codul penal şi Codul de procedură penală, înregistrate la Senat dar nerepartizate, în legislatura trecută, de Biroul Permanent la comisii.

Potrivit deciziei conducerii Senatului au mai fost clasate proiectul de lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009, (L651-3.11.2008) şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 (L652-3.11.2008).

Potrivit prevederilor legale, au fost clasate un număr de 178 de propuneri legislative care nu au fost înscrise pe ordinea de în legislatura 2004-2008, dintre care 64 au avut ca iniţiatori senatori nu au mai obţinut un nou mandat de parlamentar, iar 114 au fost iniţaite de senatori care şi-au reînnoit mandatul.
Constituţia stipulează că proiectele de lege sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

În ceea ce priveşte proiectele de lege înscrise pe ordinea de zi a Senatului, acestea îşi continuă procedura în noua legislatură, indiferent dacă au fost sau nu dezbătute anterior de Camera Deputaţilor.

Aceeaşi soluţie procedurală s-a impus şi în cazul propunerilor legislative înscrise pe ordinea de zi a Senatului, indiferent dacă iniţiatorii erau sau nu parlamentari în noua legislatură 2008-2012 şi indiferent dacă au fost dezbătute sau nu de Camera Deputaţilor.

De asemenea, îşi continuă procedura legislativă şi proiectele de lege ori propunerile legislative aflate pe agenda de lucru a Senatului care, deşi n-au fost incluse pe ordinea de zi a acestuia, au fost dezbătute anterior de Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul de stat, Codurile penale şi civile şi codul fiscal-priorităţi ale Senatului în prima sesiune.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul de stat, Codurile penale şi civile şi codul fiscal-priorităţi ale Senatului în prima sesiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei