Predoiu a susţinut că Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a propus Ministerului Finanţelor Publice un buget de 2.693.220 de mii de lei, reprezentând 0,47 la sută din PIB.
Potrivit demnitarului, bugetele MJLC, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) propuse Ministerului Finanţelor Publice însumează 3.461.033 de mii de lei, reprezentând 0,6 la sută din PIB.
Predoiu a spus că pentru anul 2009 este prognozat bugetul la 57.902.100 de mii de lei, reprezentând o creştere economică de 2,5 la sută.
"Aceste bugete sunt încă în discuţie. Este nerealist însă să obţinem bugetele aşa cum le-am propus având în vedere constrângerile bugetare solicitate de premier către toate ministerele. Pe de altă parte, ţinând cont de particularităţile situaţiei în justiţie, respectiv subfinanţarea cronică din ultimii 15 ani, cred că sumele acordate trebuie să fie cât mai aproape de cele solicitate", a spus Cătălin Predoiu.
De asemenea, ministrul Justiţiei a arătat că bugetul justiţiei reprezintă o investiţie în viitor şi nu o recompensă pentru performanţele prezente.
"Bugetul nu se reduce la salarii şi prime", a punctat Predoiu.
El a mai arătat că hotărârile judecătoreşti care constată drepturi salariale restante reprezintă drepturi aferente anilor anteriori şi neonorate de stat.
Predoiu a spus că imaginea justiţiei a arătat în ultimul timp o performanţă slabă şi credibilitate scăzută, aceste aspecte putând fi de natură să afecteze bugetul şi de aceea cere sistemului însuşi, reprezentat prin CSM, să dea dovadă de înţelepciune, flexibilitate, responsabilitate şi solidaritate socială.